16 листопаду 2017 року відбулася робоча зустріч в Одеському обласному центрі зайнятості в рамках договору про співпрацю в контексті захисту прав внутрішньо переміщених осіб. Директор Одеського ОЦЗ Гаценко Сергій Володимирович та співробітник громадської організації «Десяте Квітня» Ольга Ткаченко, керівник проекту з надання допомоги ВПО, обговорили проблеми зайнятості переселенців в регіоні та наявні можливості підтримки соціальної активності громад через залучення ресурсів, в тому числі, міжнародних гуманітарних організацій, зокрема, Агентства ООН у справах біженців (UNHCR). Особливістю такої підтримки є залучення до активної взаємодії органів виконавчої влади, самоврядування, представників місцевих громад та переселенців у визначені спільних потреб та розробці шляхів їх вирішення. На протязі 2017 року таку підтримку вже отримали 14 ініціативних груп Одещини та Миколаївщини. Важливим складовою є активізація соціальної активісті саме районних центрів. Більш того, головну роль у підтриманих проектах виконують саме переселенці в безпосередній співпраці з органами влади на містах. Так, районні центри соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді м. Болград, м.Березівка надали можливість у  своїх приміщеннях проводити заходи, такі як, курси англійської мови для дітей та молоді, заняття з оволодіння навичками поводження в екстрених ситуаціях, екскурсії, курси комп’ютерної грамотності та інше. Зазначені проекти спрямовані на усунення ризиків у сфері захисту прав ВПО, покращення адаптації та інтеграції ВПО у місцевій громаді. Проте, треба звернути увагу на те, що учасниками заходів є не тільки переселенці, а й представники місцевих громад за для зближення та подолання бар’єрів у спілкуванні.

Запорукою збільшення спроможності громад є поширення успішного досвіду існуючих ініціатив. З цією метою 23-24 листопада 2017 року ГО «Десяте Квітня» організовано проведення Тренінгу «Розвиток та посилення спроможності ініціатив ВПО з вирішення проблем в громаді, поширення такого досвіду». Учасниками тренінгу є представники ініціативних груп внутрішньо переміщених осіб, які отримали гранти у 2017 р. за програмою підтримки ініціатив Агентства ООН у справах біженців (UNHCR) та активні представники громад, які мають намір приймати участь в грантовій програмі в майбутньому.  

Підчас тренінгу учасники зможуть обмінятися досвідом участі у грантовій програмі підтримки ініціатив (за фінансової підтримки Агентства ООН у справах біженців), у визначені потреб громади та шляхів їх вирішення. Представники ГО «Десяте  Квітня» поділяться навиками з посилення спроможності діяльності ініціативних груп, ділової комунікації, а також будуть проведені інтерактивні вправи спрямовані на мотивацію успіху, якісну самопрезентацію, в тому числі в контексті трудової зайнятості населення. Захід проводитиметься за сприянням Одеському обласному центрі зайнятості на базі Одеського центру професійно-технічної освіти державної служби зайнятості.