desyate kvitnya 13.03

Сьогодні, 13 березня 2017 року, у приміщенні громадської організації «ДЕСЯТЕ КВІТНЯ», для обговорення шляхів рішення проблем внутрішньо переміщених осіб (далі - ВПО) та біженців зустрілися керівники одеських місцевих центрів з надання БВПД та представники ГО «ДЕСЯТЕ КВІТНЯ».

Марина Курочкіна, президент організації ГО «ДЕСЯТЕ КВІТНЯ», виступила з пропозицією координування зусиль та спільної діяльності задля захисту прав і свобод людини та забезпечення ефективної реалізації права внутрішньо переміщених осіб на безоплатну правову допомогу.

Для покращення обміну інформацією та скоординованої співпраці між організаціями протягом березня-квітня 2017 року планується проведення заходів для оцінки потреб вимушених переселенців та моніторингу захисту прав, зокрема збір даних, інтерв’ю зацікавлених сторін, фокус-групи та ін.

Керівник Одеської ресурсно-комунікаційної платформи Ірина Бондаренко, директор Третього та Першого місцевих центрів з надання БВПД Алла Лавренюк та Євгенія Тітомер поділилися з учасниками заходу своїм досвідом у сфері надання правової допомоги під час відвідування вимушених переселенців, які мешкають на вул. Червоній, 11 в Центрі соціально-психологічної допомоги та в Одеському геріатричному будинку-інтернаті. На заходах працювало декілька фокус-груп, які складалися з представників громадських організацій, одеських місцевих центрів з надання БВПД,  юристів та самих переселенців. Фахівці місцевих центрів проводили анкетування серед вимушених переселенців з особливими потребами, серед яких особи з І групою інвалідності, у тому числі й ті, які пересуваються на інвалідному візку, жінки з інвалідністю, які є матерями дітей з особливими потребами та інші особи з фізичними вадами.

Керівник Регіонального центру з надання БВПД в Одеській області Світлана Клішина відмітила, що усі заплановані заходи щодо моніторингу захисту прав переселенців можуть бути проведені сумісно з ГО «ДЕСЯТЕ КВІТНЯ» на базі міжрегіональної ресурсно-комунікаційної платформи, яка була утворена м. Одеса та наразі розпочне свою діяльність.

« …Платформа функціонуватиме як своєрідний «інформаційний хаб» - майданчик для спілкування та обміном досвідом між людьми, об’єднаними спільними ідеями у сфері права та правосуддя», - зазначила вона.

Керівник ресурсно-комунікаційної платформи Ірина Бондаренко підкреслила, що «…діяльність платформи поширюватиметься й на інші регіони, у зв’язку з чим фахівці, інтегратори, комунікатори місцевих, регіональних центрів та їх партнери в цих регіонах стануть "спеціальними  агентами" платформи для виявлення реальних потреб громади, а також поширення вже існуючих кращих практик вирішення цих проблем, надання безоплатної правової допомоги біженцям та вимушеним переселенцям».

desyate kvitnya 13.03 1

З метою підвищення якості надання безоплатної первинної правової допомоги внутрішньо переміщеним особам на початку квітня 2017 року планується провести пілотні тренінги для фронтлайнерів та представників відділів представництва центрів та бюро правової допомоги в Одеській області.

Директор Регіонального центру з надання БВПД в Одеській області Світлана Клішина зазначила, що центри безоплатної правової допомоги виступатимуть як партнери ГО «ДЕСЯТЕ КВІТНЯ» у заходах щодо моніторингової роботи, аналізу даних, розробці методичних рекомендацій та пропозицій вдосконалення законодавства стосовно забезпечення прав і свобод ВПО.

Довідково.

Громадська організація "ДЕСЯТЕ КВІТНЯ" є неприбутковою організацією, головною метою якої є сприяння розвитку громадського суспільства та формування правової держави в Україні.

У 2017 році ГО "ДЕСЯТЕ КВІТНЯ" реалізує проекти, спрямовані на забезпечення захисту та дотримання прав внутрішньо переміщених осіб, шукачів притулку, біженців, в партнерстві з міжнародними організаціями, такими як: Агенція ООН у справах біженців (УВКБ ООН), Данська рада у справах біженців (ДРБ) та інш.

стаття надана партнерами