З 28 грудня 2016 року студенти з числа внутрішньо переміщених осіб зможуть отримувати соціальні стипендії.  

Звертаємо увагу, що викладена нижче інформація не стосується курсантів вищих навчальних закладів Збройних Сил, інших утворених відповідно до законів військових формувань, правоохоронних органів, органів цивільного захисту.

Що таке соціальна стипендія?

В законодавстві говориться про те, що право на соціальні стипендії мають студенти (курсанти), які не отримують академічних стипендій, не перебувають на державному утриманні (крім дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, а також студентів (курсантів) вищого навчального закладу, які в період навчання у віці від 18 до 23 років залишилися без батьків) та не перебувають в академічній відпустці.

Далі перераховуються категорії осіб, які мають право на соціальну стипендію. В даній статті ми не будемо розглядати особливості кожної з цих категорій, зупинимося саме на внутрішньо переміщених особах.

 

Хто з переселенців-студентів має право на соціальну стипендію?

Студент, або ж курсант має право на соціальну стипендію якщо він:

  • Є внутрішньо переміщеною особою (це підтверджується відповідною довідкою про взяття на облік);
  • Навчається за денною формою;
  • Навчається за державним замовленням (чи як прийнято говорити «на бюджеті»);
  • Не отримує академічну стипендію (наприклад, за результатами оцінювання успішності);
  • Не перебуває на державному утриманні, крім зазначених вище випадків.

Варто зазначити, що відсутність хоча б однієї з цих ознак позбавляє особу права на соціальну стипендію.

 

Як отримати соціальну стипендію?

Якщо ви підпадаєте під всі вищевказані критерії, то для оформлення соціальної стипендії необхідно:

  1. Написати заяву, в якій вказати:

- прізвище, ім'я та по батькові,

- число, місяць, рік народження;

- зареєстроване та фактичне місце проживання (в даному випадку зареєстрованим місцем проживання буде вважатися адреса, вказана в відмітці про реєстрацію в вашому паспорті (наприклад: м. Луганськ, вул. Заводська, буд. 5), а місцем фактичного проживання буде адреса, вказана в довідці про взяття на облік);

- підстава для отримання соціальної стипендії (реєстрація в якості внутрішньо переміщеної особи).

 

  1. До заяви додати:

- копію паспорта;

- копію свідоцтва про народження;

- копію ідентифікаційного коду платника податків;

- копію студентського квитка;

- копію довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи.

 

  1. Подати заяву з прикріпленими документами до уповноваженої особи керівника навчального закладу (інформацію про таку особу можна уточнити, наприклад, в деканаті).

Відповідальна особа формує на кожного такого студента особову справу і в десятиденний строк передає копію такої заяви до органу соціального захисту населення за місцем розташування вузу.

А орган соціального захисту населення в п´ятиденний строк формує вашу персональну облікову картку та вносить відомості про вас до відповідного реєстру.

 

Коли Ви зможете отримати стипендію?

Якщо ви звернетесь за соціальною стипендією в період з січня по березень 2017 року, то всі стипендії нарахують з січня 2017 року, однак при зверненні за соціальною стипендією після березня 2017 року, соціальну стипендію будуть вам нараховувати вже з місяця звернення.

 

В якому розмірі призначається соціальна стипендія?

Якщо ви навчаєтесь в ВНЗ І-ІІ рівня акредитації, то будете отримувати 750 гривень в місяць;

Для студентів ВНЗ ІІІ-ІV рівнів акредитації розмір стипендії складає 1000 грн.

А для тих, хто навчається в навчальному закладі ІІІ-ІV та належить до числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, а також студентів (курсантів) вищого навчального закладу, які в період навчання у віці від 18 до 23 років залишилися без батьків, - 2000 гривень.

 

Слід зауважити, що соціальна стипендія призначається до закінчення навчання в відповідному вищому навчальному закладі, але не довше, ніж до досягнення 23 років. У випадку, коли умови, за яких була призначена стипендія, відпадуть, виплата соціальної стипендії припиниться.