21 листопада 2017 р. в м.Одеса громадською організацією «Десяте Квітня» був проведений семінар на тему: «Правові аспекти роботи с біженцями та шукачами притулку у сферах державної реєстрації та надання медичних послуг». Активну участь в обговоренні питань щодо надання медичної допомоги шукачам захисту та визнаним біженцям приймали Департамент охорони здоров’я Одеської міської ради, представники міських та обласних лікарень, пологових будинків м.Одеса. В ході активної дискусії були обговорені проблемні питання щодо надання медичної допомоги шукачам захисту та визнаним біженцям, в тому числі і екстреної в порівняному правовому аналізі чинного законодавства та нової медичної реформи.

Більше уваги було спрямовано на положення шукачів захисту, як іноземців, які тимчасово перебувають на території України, які не були включені до проекту медичної реформи, але мають невід’ємне право на отримання такої медичної допомоги, яке гарантоване Конституцією України.

В семінарі прийняли участь активісти Громадського Руху "Віра. Надія. Любов."

 

В другій половині дня були обговорені питання державної реєстрації народження дітей та реєстрації місця перебування та проживання шукачів захисту. В обговорення даних питань активну участь прийняли представники Управління з питань шукачів захисту та соціальної інтеграції ГУ ДМСУ в Одеській області, які безпосередньо опікуються шукачами захисту та визнаними біженцями; Департамент надання адміністративних послуг Одеської міської ради – орган, який проводить державну реєстрацію місця перебування та проживання шукачів захисту та визнаних біженців; відділи РАЦС – орган, який проводить державну реєстрацію новонароджених дітей; Пункт Тимчасового Розміщення Біженців у м.Одеса, де проживає певна кількість шукачів захисту. Також активну участь в обговоренні прийняли Центри з надання безкоштовної правової допомоги, які надають як первинну, так і вторинну правову допомогу вищезгаданим категоріям осіб.  Були висвітлені  проблемні питання, найкращі практики реалізації даних прав, та майбутня співпраця в сприянні реалізації прав шукачів захисту та визнаних біженців як з боку державних органів, так і неурядових організацій.