28 березня 2018 року в рамках проекту «Правова допомога внутрішньо переміщеним особам та розширення прав і можливостей громад на Півдні України» за сприянням Департаменту соціальної політики та сімейної політики Одеської ОДА, ГО "Десяте Квітня" було проведено семінар на тему «Стандарти захисту прав внутрішньо переміщених осіб. Актуальні питання, юридичні виклики, судова практика».

Участь в семінарі прийняли працівники органів соцзахисту населення міста Одеси і області та управління пенсійного фонду України в Одеській області.
Представник УВКБ ООН Лідія Кузьменко детально ознайомила присутніх з міжнародними стандартами захисту та допомоги ВПО.
Спікер Дмитро Коростельов, радник з питань ВПО Мінсоцполітики України, розповів про проблеми, які виникають в процесі впровадження законодавчих нововведень в сфері захисту прав ВПО.

Юристи ГО «Десяте квітня» Ельвіра Зейтуллаєва, Богдан Копцюх та Тетяна Анісімова поділилися з присутніми своїм досвідом з надання первинної та вторинної правової допомоги ВПО, в розрізі захисту прав ВПО на отримання пенсій, соціальних виплат, документування та реєстрації місця проживання тощо.

Семінар проходив, в тому числі, у формі діалогу, що надало змогу всім присутнім отримати відповіді на свої запитання та обмінятися безцінним досвідом.

Активне дискутування стосувалося питання реальних змін потреб ВПО через тривалість перебування в умовах переміщення та необхідності реагування на них з боку держави. Більшість ВПО не потребують негайного задоволення базових потреб (харчування, питна вода, теплі ковдри, інш.), проте найгострішім питанням є вирішення потреби у забезпеченні житлом.

Існуючі державні програми «Власний дім», «Доступне житло» за своїми умовами можуть забезпечити вирішення проблеми з житлом лише незначної кількості ВПО, які мають певні заощадження або зовню сторонню  фінансову підтримку. При цьому більшість ВПО залишаються в очікуванні розробки та впровадження дієвих державних механізмів з забезпечення житлом, програм підтримки у вирішенні житлового питання (наприклад, доступних програм кредитування). Слабкі кроки влади в цьому напрямку, в свою чергу, залишають незмінним положення про надання, так званої, «адресної допомоги ВПО».  В деяких випадках, тривала державна соціальна допомога, породжує у ВПО залежність від так званого «соціалу», у місцевого населення та співробітників органів влади викликає скепсис, дратування та створює напружене ставлення до ВПО. Хоча, насправді, адресна допомога ВПО є мізерною і не задовольняє потреби людей, які готові без вагань відмовитись від такого види допомоги на користь дієвої програми забезпечення житлом родин ВПО.