У зв’язку з початком воєнних дій на сході України, всі документи, які були прийняті державними органами Луганської та Донецької області, вважаються втраченими та повинні бути відновлені у встановленому законом порядку.

Документи, що встановлюють обов’язок відповідача виплачувати аліменти на дитину, не є винятком.

Таким чином, для стягнення аліментних виплат з відповідача, необхідно відновити судове та виконавче провадження по справі з стягнення аліментів.

Отже, для відновлення аліментних виплат, радимо дотримуватися даного алгоритму дій:

В заяві зазначаєте:
- відновлення якого саме провадження ви просите;
- чи було у справі ухвалено рішення по суті справи або постановлена ухвала про закриття провадження;
- якою саме особою з числа осіб, які брали участь у справі, були ви;
- хто конкретно і в якості кого брав участь у справі, місце проживання чи місцезнаходження цих осіб;
- що вам відомо про обставини втрати провадження, про місцезнаходження копій документів провадження або відомостей щодо них;
- поновлення яких саме документів ви вважаєте необхідним, для якої мети необхідне їх поновлення.

За неможливості вашої особистої участі у справі, необхідно попросити суд розглянути справу за вашої відсутності та вказати поважні причини неможливості присутності на судовому засіданні.

До заяви про відновлення втраченого провадження бажано додати документи або їх копії, що збереглись у вас і стосуються справи, навіть якщо вони не посвідчені в установленому порядку.

Звертаємо увагу: судовий збір за подачу даної заяви не сплачується !

За результатами розгляду зібраних і перевірених матеріалів суд ухвалює рішення про відновлення втраченого провадження повністю або в частині, яку, на його думку, необхідно відновити.

  • Після ухвалення рішення, наступним вашим кроком буде написання з до цього ж судді, який приймав рішення, заяву про видачу дубліката виконавчого листа.
    Дублікат виконавчого листа необхідний для відновлення втраченого виконавчого провадження .
  • Отриманий дублікат виконавчого листа необхідно відправити поштою на адресу чи надати особисто в відділ державної виконавчої служби за місцем
    проживання, перебування, роботи боржника або за місцезнаходженням
    його майна. До дублікату обов’язково прикріплюєте заяву про відриття виконавчого провадження, яку готуєте в довільній формі. У разі відправки документів поштою, радимо робити це цінним письмом з описом вкладення. Дізнатись, де знаходиться потрібний вам відділ виконавчої служби Донецької області можна тут: http://www.justice-dn.in.ua/index.php/ustanovi-i-organizatsiji-yustitsiji/viddili-derzhavnoji-vikonavchoji-sluzhbi в розділі «Підвідомчість відділів державної виконавчої служби Донецької області».
    Інформацію про відділи ДВС Луганської області шукаєте за цим ресурсом: http://old.minjust.gov.ua/542
    Після того, як ви відправили лист,  радимо зберегти розрахункову квитанцію, так як за вказаним у ній 13-символьним номером можна відстежити місцезнаходження та стан поштового відправлення на сайті Укрпошта.
  • Державний виконавець, при отриманні ваших документів, відкриває виконавче провадження, про що виносить постанову. Виконавець зобов’язаний з’ясувати чи є у боржника доходи. В разі відсутності у боржника доходів або неможливості розшуку боржника, через 6 місяців з моменту відкриття виконавчого провадження ви маєте право отримати в виконавчій службі довідку про те, що аліменти не сплачуються.
  • Отримавши дану довідку, ви можете звертатися до Управління соціального захисту населення за місцем свого проживання для отримання тимчасової соціальної допомоги дитині, батьки якої ухиляються від сплати аліментів.

     

    Зразок заяви можете завантажити тут: відновлення провадження