07 червня 2018 року за участі представників Міністерства юстиції України та Державної міграційної служби відбувся візит до отримувачів правової допомоги за проектом УВКБ ООН по скороченню безгромадянства в Одеській області.

Спочатку учасники зустрічі відвідали місце компактного проживання ромів в селі Корсунці Лиманського району, де начальник Управління державної реєстрації актів цивільного стану Міністерства юстиції України Ірина Дубиківська вручила свідоцтва про народження 4 дітям, яких було зареєстровано за допомогою юристів «Десятого квітня». Крім того, пані Дубиківська та керівник Лиманського відділу ДРАЦС Лілія Іванова надали цінні коментарі щодо подальшого документування дітей та дорослих в області, а керівник Доброславського бюро правової допомоги Олена Осадча надала вичерпні консультації щодо правових питань, які виникли у місцевого населення.

В ході візиту до Красносільської об’єднаної територіальної громади учасники мали змогу поспілкуватися з головою ОТГ Миколою Майдебурою, який розповів про питання та проблеми, які виникають в ході надання допомоги членам громади при оформленні документів. Начальник управління комунікацій та електронних сервісів Державної міграційної служби України Сергій Гунько разом з першим заступником начальника ГУ ДМС України в Одеській області Іваном Безкищенко та начальником Управління з питань громадянства, паспортизації та реєстрації Неллі Ващіліною наголосили на необхідності в здійсненні постійної комплексної діяльності стосовно ідентифікації та оформлення необхідних документів як для представників ромської меншини, так і для всіх інших жителів України. Крім того, учасники зустрічі попередньо домовилися про захід щодо виявлення недокументованих дітей, які навчаються в Красносільській школі з метою їх подальшої реєстрації.

В ході наради в приміщенні Головного управління ДМС до учасників приєдналася начальник ГУ ДМС  України в Одеській області Олена Погрібняк. Разом з радником з правових питань Дмитром Плечком було обговорено можливі шляхи вирішення проблем в ході ідентифікації та оформлення паспортів окремим особам.

ГО «Десяте квітня» щиро дякує всім учасникам виїзду за активну позицію щодо викорінення безгромадянства в Україні, і, зокрема, в Одеській області. Сподіваємося на подальшу плідну співпрацю з тим, щоб кожна особа могла отримати захист та допомогу держави.

автор Александр Снитко

[Best_Wordpress_Gallery id="14" gal_title="Візит до отримувачів правової допомоги"]