1. Чи працює електронний запис до ДМС України за отриманням паспорту громадянина України та за яких умов паспорт може бути виданий в умовах карантину?

Запис в електронну чергу на оформлення паспорта громадянина України, документів для іноземців та осіб без громадянства працює, але обслуговування буде здійснюватися за ОКРЕМО ВСТАНОВЛЕНИМ ГРАФІКОМ РОБОТИ – лише у ВИЗНАЧЕНИХ ПІДРОЗДІЛАХ і у ВИКЛЮЧНИХ ВИПАДКАХ, а саме:
- оформлення паспорта громадянина України у формі картки (ID-картки) замість втраченого або викраденого (у тому числі оформлення ID-картки замість втраченого або викраденого паспорта громадянина України у формі книжечки);
- оформлення паспорта громадянина України у формі картки (ID-картки) у разі невідкладної необхідності для отримання публічних, адміністративних та фінансових послуг;
- вклеювання фотокарток до паспорта громадянина України у формі книжечки по досягненню особою відповідного віку;
- посвідок на тимчасове і постійне проживання для іноземців та осіб без громадянства, у разі невідкладної необхідності для отримання публічних, адміністративних та фінансових послуг.
Видача виготовлених документів, що підтверджують громадянство, посвідчують особу чи її спеціальний статус, сформованих довідок та витягів здійснюватиметься у звичайному режимі, але з врахуванням встановленого графіку роботи на період карантину.
Обслуговування суб’єктів звернення за іншими напрямами, у тому числі попередньо записаних в електронну чергу, здійснюватися не буде (особи, які здійснили попередню оплату адміністративних послуг, зможуть скористатися оплаченою квитанцією пізніше – після скасування карантину).
Територіальні підрозділи, які відповідно до встановленого графіку роботи не здійснюють обслуговування суб’єктів звернення, працюватимуть в дистанційному режимі – надаватимуть консультації телефоном та за допомогою електронної пошти.
Про режим роботи підрозділів можливо дізнатись зателефонувавши на телефонну лінію ДМС за номерами телефонів (050) 138-29-11, (096) 915-00-28 або на «гарячі лінії» обласних управлінь ДМС – всі актуальні контакти вказано на офіційному веб-сайті ДМС.


2. Чи буде застосовуватися штраф за несвоєчасне вклеювання фото у паспорт, якщо місячний строк прийшовся на час встановлення карантину?

Міграційна служба закликає утриматися від відвідування підрозділів ДМС без нагальної потреби!
Під час карантину до суб'єктів звернення не застосовуватимуться жодні штрафи у зв'язку з несвоєчасним зверненням для оформлення паспорта громадянина України у формі картки (ID-картки), несвоєчасним вклеюванням фотокарток до паспорта громадянина України у формі книжечки по досягненню особою відповідного віку або порушенням міграційного законодавства іноземцями та особами без громадянства, які на законних підставах перебувають в Україні.

 

3. Куди звертатися, якщо втратив паспорт, не має довідки ВПО, а «прописка» на тимчасово непідконтрольній території Донецької/Луганської області?

В інтересах громадян України, які не мають довідку ВПО, що втратили паспорт або своєчасно не вклеїли фотокартку до паспорту при досягненні 25 або 45 років, ВРУ прийнято Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)» 530-IХ від 17.03.2020, яким передбачено у пункті 4 прикінцевих положень:
«Оформлення документів, що посвідчують особу, підтверджують громадянство України чи спеціальний статус особи, у період дії карантину здійснюється за місцем звернення особи».
Відповідна інформація опублікована на сайті Державної міграційної служби України (ДМСУ) https://dmsu.gov.ua/news/dms/7012.html під заголовком «Особливості реалізації актів законодавства у сфері міграції на період карантину + 30 днів після завершення карантину».
Крім того, сайт ДМСУ https://dmsu.gov.ua/news/dms/7022.html інформує, що на період карантину змінено порядок обслуговування в підрозділах ДМСУ суб'єктів звернення на період карантину по ОКРЕМО встановленим графіком роботи:
• Кіровоградська область https://bit.ly/33Co9Dl
• Миколаївська область https://bit.ly/3aeStpX
• Одеська область https://bit.ly/39glS1I
• Херсонська область https://bit.ly/2JabdLu



4. Який порядок оформлення закордонного паспорта під час карантину ?

На період карантину в підрозділах Міграційної служби здійснюється оформлення паспортів громадянина України для виїзду за кордон ЛИШЕ у зв’язку з необхідністю ТЕРМІНОВОГО ВИЇЗДУ за кордон, пов’язаною з нагальною потребою:
- в лікуванні від’їжджаючого;
- від’їздом особи, яка супроводжує тяжкохворого;
- смертю родича, який проживає за кордоном.
Обслуговування суб’єктів звернення в інших випадках, у тому числі попередньо записаних в електронну чергу, не здійснюється.
Що стосується існуючого запису до електронної черги, то автоматично він переноситися не буде. При відновленні роботи сервісу для запису на оформлення документів необхідно записатися повторно, обравши дату та час, які будуть для вас зручними.
У разі, якщо вже була здійснена оплата адміністративної послуги з оформлення паспорта - ви зможете скористатися цією оплаченою квитанцією пізніше, після скасування карантину.


5. Куди звертатись, якщо виникли запитання про графік роботи підрозділів, чи про перелік необхідних документів?

У період карантину до ДМС можна звернутися дистанційно:
- з допомогою сервісу ДМС «Приймальня електронних звернень громадян» – (офіційну відповідь обов'язково буде надано у строки, передбачені Законом України «Про звернення громадян»);
- звернувшись у коментарях під дописами на офіційній Facebook-сторінці ДМС України;
- зателефонувавши на телефонну лінію ДМС за номерами телефонів (050) 138-29-11, (096) 915-00-28 або на «гарячі лінії» обласних управлінь ДМС – всі актуальні контакти вказано на офіційному веб-сайті.

 
Якщо ж причина звернення невідкладна і потребує обов’язкового відвідування підрозділу ДМС, просимо вас дотримуватись рекомендацій Міністерства охорони здоров’я України щодо зменшення впливу та передачі ГРВІ:
- користуйтеся захисною маскою та дезінфікуючими засобами;
- не створюйте скупчення людей у підрозділі. Пам’ятайте про необхідність дотримання безпечної відстані між людьми (щонайменше 1,5 метри);
- уникайте контакту з усіма, хто має гарячку та кашель.


Якщо ж ви маєте симптоми ГРВІ (підвищена температура тіла, кашель, утруднене дихання тощо), нещодавно контактували з хворими на COVID-19 або перебували у країнах, в яких виявлено випадки зараження населення коронавірусом, обов'язково залишіться вдома та подбайте про своє здоров'я!