Під час зустрічі ВПО отримали інформацію про ГО «Десяте квітня», проект "Правова допомога ВПО та розширення прав та можливостей громад на Півдні України" та дізналися зміни внесені Постановою КМУ № 548 від 11.07.2018 року, що стосуються реалізації і захисту прав ВПО.
Також ознайомились з правом отримати безоплатну правову допомогу у Новокаховському бюро правової допомоги, зі змінами внесеними Постановою КМУ № 548 від 11.07.2018 року.


Так, до абзацу 9 п.3 постанови КМУ від 01.10 2014 р. № 505 Про Порядок надання щомісячної адресної допомоги внутрішньо переміщеним особам для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг внесено зміни, відповідно до якого для призначення грошової допомоги на наступний шестимісячний строк уповноважений представник сім’ї подає до уповноваженого органу або установи уповноваженого банку (у випадку, передбаченому пунктом 5 цього Порядку) заяву, в якій повідомляє про відсутність змін, що впливають на призначення грошової допомоги, а також пред’являє довідки про взяття на облік внутрішньо переміщених осіб усіх членів сім’ї. Таку заяву на наступний шестимісячний строк може бути подано з дати його початку або не раніше ніж за 15 днів до закінчення поточного шестимісячного строку.
У абзацу 10 п.3 внесено зміни, відповідно до яких, особам працездатного віку, яким виплату грошової допомоги було припинено відповідно до пункту 7 цього Порядку, грошова допомога не призначається, крім осіб, які після припинення виплати грошової допомоги втратили працездатність. Мається на увазі, якщо особа досягла пенсійного віку або втратили інвалідність у зв’язку з інвалідністю, вона має права звернутися за призначенням грошової допомоги.
Про державну програму «Доступне житло» зі змінами від 10.10.2018 року. Так, 10.10.2018 ухвалено зміни до постанов №№140 і 193, якими внесено зміни до механізму реалізації державної програми «Доступне житло» де передбачена компенсація на придбання житла у розмірі 50% для ВПО.
ВПО ознайомились з державною програмою «Власний дім», дізналися про особливості сплати судового збору у справах за заявами про встановлення фактів, що мають юридичне значення. Розглянули загальні питання, які турбують ВПО.
Так, присутню на заході гостю дуже турбувало питання, якщо вона придбає житло на підконтрольній Україні території чи буде у неї скасована довідка ВПО?
Статтею 12 ЗУ «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб » передбачено, що підставами для скасування дії довідки про взяття на облік ВПО, є:
1) якщо особа подала заяву про відмову від довідки;
2) скоїла злочин: дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади; посягання на територіальну цілісність і недоторканність України; терористичний акт; втягнення у вчинення терористичного акту; публічні заклики до вчинення терористичного акту; створення терористичної групи чи терористичної організації; сприяння вчиненню терористичного акту; фінансування тероризму; здійснення геноциду, злочину проти людяності або військового злочину;
3) повернулася до покинутого місця постійного проживання;
4) виїхала на постійне місце проживання за кордон;
5) подала завідомо недостовірні відомості.
Зазначений перелік є вичерпним, тому придбання житла на підконтрольній Україні території не є підставою для скасування дії довідки.
Однак, ЗВЕРТАЄМО УВАГУ, що право на грошову допомогу (адресну допомогу) при отриманні у власність житла втрачають всі члени сім’ї (крім сімей, до складу яких входять військовослужбовці з числа внутрішньо переміщених осіб, які захищають незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України та беруть безпосередню участь в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, перебуваючи безпосередньо в районах антитерористичної операції )
Під час інформаційного заходу в рамках програми «16 днів проти насильства» учасниці заходу отримали гігієнічні пакети, надані УВКБ ООН.