Біля контрольних пунктів в’їзду-виїзду «Каланчак», «Чаплинка» і «Чонгар», які розташовані на адмінкордоні з окупованим Росією Кримом, з’являться сучасні центри надання адміністративних послуг (ЦНАПи). Про це заявив голова Херсонської ОДА Андрій ГОРДЄЄВ під час зустрічі з представниками робочої групи проекту міжнародної технічної допомоги USAID «Зміцнення громадської довіри».

«Крим дивиться на всю Україну саме через Херсонську область. Кримчани користуються нашим аеропортом, бажають вчитися у наших закладах освіти. Утім, вони інформаційно ізольовані. Через такі ЦНАПи ми повинні полегшити їм доступ до державних послуг, зробити їх максимально комфортними. І система їх надання має базуватись на трьох принципах: дешево, швидко та доступно для громадян», — заявив Гордєєв.

Ідеться про оформлення біометричних документів і закордонних паспортів, вирішення земельних, житлових та майнових питань, можливість подати й отримати будь-які документи щодо підприємницької діяльності і нерухомості в одному місці.

Як повідомляють на сайті ОДА, ЦНАПи складатимуться із двох зон: сервісної та державної. Перша включатиме в себе сферу обслуговування (автостанція, банківське відділення, фуд-корт тощо), друга — безпосереднє надання адміністративних послуг. Щодо самого приміщення, де надаватимуться адмінпослуги, це має бути тимчасова, а не капітальна споруда.

За словами Гордєєва, це робиться тому, що «ми не назавжди відмежовуємось від Криму, тому ставимо ці споруди тимчасово», а також з метою відкриття ЦНАПів уже найближчим часом. Точної дати очільник області не назвав.

Іван АНТИПЕНКО, «День», Херсон