ROMA BELONGБезгромадянство, Дискримінація та Маргіналізація ромів в Україні" по результатам дослідження щодо безгромадянства ромів в Україні, його причин та можливих шляхів подолання, що проводилось організацією у період з 2016 по 2017 роки у рамках спільного проекту Європейського центру з прав ромів (ERRC), Європейської мережі з безгромадянства (ENS) та Інституту з безгромадянства та включення (ISI).

На презентації були представники громадських організацій, які співпрацюють з ромською общиною, а також чиновники з відділу управління культури, національностей, релігій та охорони об'єктів культурної спадщини Одеської ОДА, з управління з питань громадянства паспортизації та еміграції - представники Міграційної служби України, Національної поліції України, ГУТЮ в Одеській області, спостерігач Спеціальної моніторінгової місії ОБСЄ в Україні, а також представник Уповноваженого ВРУ з прав людини в південних областях України.

Юрист Європейського центру з прав ромів Сенада Салі, яка відкривала презентацію "ROMA BELONG. Безгромадянство, Дискримінація та Маргіналізація ромів в Україні", підкреслила, що в Україні дуже складна ситуація з бюрократією у державних органах, тому проблеми безромадянства та дискримінації ромів особливо непокоять європейських правозахисників. Вона розповіла, як у Європейському Союзі вирішуються проблеми з безгромадянством ромів та побажала присутнім, що Україна теж буде дотримуватися європейських стандартів у правах людини. А Європа згодна допомогти Україні у цьому питанні.

Представниця Антидискрімінаційного Центру "Меморіал" Стефанія Кулаєва, яка давно займається проблемами ромів на пострадянському просторі, звернула увагу на те, що зараз права ромів порушуються не лише в Україні, але важливо не відвертатися від проблеми та не приховувати її, як це роблять, наприклад, у сусідів в РФ, де часто бувають ромськи погроми, а про них ніхто не говорить та не пишуть у ЗМІ. Треба уважно підходити до ситуації з безгромадянством та дискримінацією ромів, поводитися чемно та толерантно.

На презентації виступали юристи та правозахисники ГО "Десяте Квітня" Марина Курочкіна, Олександр Снітко, Михайло Сорочишин, Лєйла Жданова, Вікторія Саєнко, а також керівник ГО "Правозахисний Ромський Центр" Володимир Кондур.

Примірники звіту ""ROMA BELONG. Безгромадянство, Дискримінація та Маргіналізація ромів в Україні" розіслані до центральних апаратів державних органів та по партнерських організаціях по всій Україні. (фото/відео)

[Best_Wordpress_Gallery id="56" gal_title="ROMA BELONG"]