Результатами дослідження стану доступу до правосуддя для мешканців

тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим

Сьогодні для громадян України, які проживають на тимчасово окупованій території АР Крим та м. Севастополя, існує проблема в реалізації права на справедливий суд, яке передбачено статтею 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

Станом на 03 березня 2021 року громадян України, які проживають на тимчасово окупованій території АР Крим та м. Севастополя, могли звернутися за захистом своїх прав в рамках цивільного судочинства лише до апеляційного суду м. Києва, якій визначав і перерозподіляв справи у районні суди м. Києва. Завдяки ухваленню Закону України «Про внесення змін до статті 12 Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України” №1319-IX (далі - закон №1319-IX) з  04 березня 2021 року таким громадянам надано право подавати  позовні заяви, заяви у справах окремого провадження у цивільних справах до місцевих загальних судів, розташованих в межах Херсонської області. Але й після ухвалення цих змін кримчани мають складнощі та перешкоди, які полягають у фізичному доступі до судів України. Окрім того, ситуація ускладняється введенням карантинних заходів, які є перешкодою другий рік поспіль.

Моніторинг показав наявність й інших проблем, пов’язаних в том числі, з перетином адміністративного кордону. Це призводить до ключових негативних наслідків, таких як порушення прав дітей; порушення права на єдність сім’ї, права власності, права на спадкування спадкування та ін.

З метою комплексного вивчення ситуації з доступом до правосуддя ГО «Десяте квітня» у 2021 році проведено дослідження стану доступу до правосуддя для мешканців тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим та м. Севастополя.

В рамках даного дослідження проведено анкетування 281 жителя АР Крим. Також інформація в рамках дослідження отримана шляхом доступу до публічної інформації, наданої судами Херсонської, Одеської, Миколаївської, Кіровоградської областей, м. Києва та Київським апеляційним судом. Окрім того, проведено моніторинг Єдиного державного реєстру судових рішень (reyestr.court.gov.ua) за період 2015-2020 років.

Більшість респондентів опитування відзначили складність доступу до українських судів та вважать необхідним надати можливість звернення до будь якого суду на підконтрольній території України. Таку ж думку поділяють і представники судової влади.

За результатами дослідження напрацьовано ряд рекомендацій для врегулювання даного питання.

З аналітичною довідкою дослідження ви можете ознайомитися нижче