comp

Дата: 23 грудня 2020 р.

Час: 11:00

Формат: онлайн; Платформа: ZOOM


Посилання на доступ до заходу:

https://us02web.zoom.us/j/84960885364?pwd=eSs1VDJlUk5paktLUDZBWnk4U3E3QT09

Ідентифікатор: 849 6088 5364

Код доступу: 452457

 

Внутрішньо переміщені особи, які повернулися до своїх домівок або місць постійного проживання чи переселилися в будь-яку іншу частину країни, не підлягають дискримінації внаслідок їх переміщення. Відповідні органи влади несуть обов’язок і відповідальність за надання допомоги внутрішньо переміщеним особам, які повернулися і/чи переселилися, у поверненні їхнього майна та власності, які вони залишили або які у них були вилучені після їх переміщення. Якщо повернення такого майна і власності неможливе, то відповідні органи влади мають забезпечити або полегшити цим особам отримання належної компенсації або справедливого відшкодування в іншій формі. Так зазначено в Керівних принципах ООН з питань внутрішнього переміщення, які не є зобов’язуючими, але відображають та повністю відповідають міжнародним угодам у сфері міжнародного гуманітарного права та захисту прав людини. Виходячи з  розуміння що, обов’язок та відповідальність за захист майнових прав переміщених осіб несуть органи влади України, виникає питання яким саме має бути законодавства з компенсацій за житло, яке було пошкоджене або зруйноване через збройний конфлікт на Сході України, чому і буде присвячене обговорення під час запланованого заходу.

 

Регламент:

1. Запрошуємо учасників заходу до дискусії!
2. Учасники матимуть можливість надавати коментарі;
3. Тривалість коментарів з однієї теми не має перевищувати 3-х хвилин (задля забезпечення можливості дотримання балансу та рівних умов для кожного спікера);
4. Ставити питання можна в чаті, які будуть озвучені модераторами заходу;
5. Додаткові коментарі, окремі думки, пропозиції, рекомендації просимо надіслати до 28 грудня 2020 р. на електронну адресу Організації: [email protected];
6. Під час заходу буде здійснено технічний запис за для забезпечення підзвітності.

 

ПРОГРАМА

11.00- 11.10 - Відкриття заходу. Вітальне слово. Оголошення регламенту.

Ольга Ткаченко, менеджерка, ГО «Десяте квітня», Ельвіра Зейтуллаєва, юристка проекту, ГО «Десяте квітня»

 

ДОПОВІДІ:

11.10 – 11.30 - "Компенсаційні механізми (в т.ч. судові/позасудові) за зруйноване (пошкоджене) житло (майно) в Україні. Достатність, ефективність, відповідність сучасним реаліям захисту прав людини".

 

11.30 – 12.00 – "Основні умови та стан виконання постанови КМУ № 947 щодо отримання компенсацій  грошової компенсації постраждалим, житлові будинки (квартири) яких зруйновано внаслідок надзвичайної ситуації воєнного характеру, спричиненої збройною агресією Російської Федерації"

Богдан Копцюх, ГО «Десяте квітня»

Питання на обговорення:

Чи затверджений Порядок потребує додаткових уточнень та змін?

Чи може бути причиною відмови в наданні компенсації неможливість проведення акту обстеження житла на тимчасово окупованій території?  Чи немає в цьому ознак дискримінації? Які кроки необхідно зробити для вирішення означеної проблеми?

 

12.00-12.30. Окремий закон про механізми компенсацій за зруйноване (пошкоджене) житло (майно) як спеціальний нормативно-правовий акт, який визначає основоположні засади забезпечення захисту майнових прав внутрішньо переміщених осіб. Принципи з питань реституції житла та майна біженців і переміщених осіб (принципи Пінейру).

Володимир Кудря, ГО «Десяте квітня»

Питання на обговорення:

Які ключові складові мають бути обов’язково відображені? Включно:

Види компенсації , визначення  втрат та їх видів, процедури оцінки втрат (збитків) та з яких джерел буде фінансування збитків (з Державного бюджету України, інш), ведення обліку людей, які втратили свою власність, звільнення від сплати судового збору за позовами про компенсацію у разі оскарження рішення про відмову у виплаті компенсацій у позасудовому порядку, інше.

 

12.30-13.00. Підведення підсумків.