м. Білгород-Дністровський 31.05.2018 року«Десяте квітня» Просвітницький захід. Учасники від ГО «Десяте квітня»: Анісімова Тетяна, Белан Микола. Учасники від  бюро правової допомоги: Боян Олена Борисівна. Загальна кількість учасників ВПО: 26 осіб. Теми для обговорення: «Доступне житло», «Тимчасове житло», «Позитивні законодавчі зміни для ВПО», «Запобігання та протидія проявам гендерного насильства», питання працевлаштування, грантові програми.

автор Ольга Ткаченко

Результат зустрічі:

1)            Учасників заходу ознайомлено з:

-              Державною програмою «Доступне житло»;

-              Державною програмою «Тимчасове житло»;

-              Новелами у законодавстві України, які пов’язані з реалізацією прав ВПО: зміни порядку повернення   сум різних видів соціальної допомоги та  пенсії, які недоотримані  у наслідок припинення виплат, нові розміри граничних ставок щомісячної адресної допомоги; особливості сплати судового збору у справах за заявами про встановлення фактів, що мають юридичне значення; порядок отримання державної допомоги за безнадійну аліментну заборгованість, процедура контролю за проведенням соціальних виплат;

Також ВПО  були надані роз’яснення щодо попередження випадків припинення соціальних виплат при виїзді з місця фактичного проживання, доступу до необхідної  безоплатної правової допомоги за місцем проживання, порядку звернення до органів державної влади та місцевого самоуправління  відповідно до законів України «Про звернення громадян» та «Про доступ до публічної інформації», механізмом отримання спадщини за померлими на окупованій території, т. ін.

2)            Надано індивідуальні консультації, зокрема, щодо повернення недоотриманої пенсії, стягнення аліментів з чоловіка, що зловживає алкоголем, отримання довідки ВПО за наявності зіпсованого паспорту, порядок участі у програмі «Доступне житло», перетин лінії зіткнення без паспорту, соціальні виплати.

3)            Здійснено видачу гуманітарної допомоги УВКБ ООН для жінок та поширено роздатковий матеріал щодо протидії та запобіганні будь-яких форм насилля.

Основні проблемні питання, про які говорили відвідувачі зустрічі, - це відсутність перспективи участі у державній програмі «Доступне житло» через відсутність коштів, (навіть у разі забезпечення пільговими кредитами переважна кількість ВПО не зможе взяти в ній участь через низький рівень доходів - мізерні пенсії та заробітна платня),  випадки припинення соціальних виплат, затримки з виплатами допомоги ВПО, що проживають у районі.