13 червня 2018 року у м. Біляївка співробітниками ГО «Десяте квітня» проведений просвітницький захід, які потребують негайного
вирішення питання із забезпеченням реалізації права на житло.

Під час зустрічі внутрішньо переміщенні особи, які інтегрувалися до м. Біляївка, були ознайомлені з усіма інструментами (механізмами) забезпечення вирішення питання із забезпечення житлом, передбачені нормами чинного законодавства України, в тому числі державні програми «Тимчасове житло» та «Доступне житло».

Також учасники заходу прослухали інформацію щодо новел у законодавстві України пов’язаних з реалізацією прав ВПО, а саме: спрощення процедури контролю за проведенням соціальних виплат ВПО; квоти на безоплатне навчання у закладах вищої освіти; особливості сплати судового збору у справах за заявами про встановлення фактів, що мають юридичне значення; статус документів, що підтверджують факт народження та смерті на окупованій території Донецької та Луганської областей; порядок отримання державної допомоги за безнадійну аліментну заборгованість.

Учасники заходу скористувалися можливістю звернутися до юриста з індивідуальними питаннями. Найбільш актуальними проблемами виявилося підтвердження трудового стажу та інших фактів, що мають юридичне значення.

Під час інформаційного заходу в рамках програми «16 днів проти насильства», окрім отриманої корисної інформації щодо протидії та запобіганню будь-яким формам насилля, учасниці заходу отримали гігієнічні пакети, надані УВКБ ООН.

В заході прийняло участь 11 осіб, серед яких також були присутні представники Управління соціального захисту населення, за допомогою яких було організовано даний просвітницький захід.

автор Ольга Ткаченко

ЗВІТ

про проведений просвітницький захід в м. Біляївка 13.06.2018 року

Учасники від ГО «Десяте квітня»: Артеменко Андрій, Белан Микола.

Учасники від Управління соціального захисту населення: Несветайло-Зезик, Рогачко Н.М.

Загальна кількість учасників ВПО: 11 осіб.

Теми для обговорення: «Доступне житло», «Тимчасове житло», «Позитивні законодавчі зміни для ВПО», «Запобігання та протидія проявам гендерного насильства», проект «ТЕМП» (грантова програма для працевлаштування, відкриття та розвиток власного бізнесу).

Результат зустрічі:

  • Учасників заходу ознайомлено з:
  • Державна програма «Доступне житло»;
  • Державна програма «Тимчасове житло»;
  • Новели у законодавстві України пов’язані з реалізацією прав ВПО: спрощена процедура контролю за проведенням соціальних виплат ВПО; нові розміри граничних ставок щомісячної адресної допомоги; квоти на безоплатне навчання у закладах вищої освіти; особливості сплати судового збору у справах за заявами про встановлення фактів, що мають юридичне значення; порядок отримання державної допомоги за безнадійну аліментну заборгованість;
  • проект «ТЕМП» від БФ «Карітас УГКЦ».
  • Здійснено видачу гуманітарної допомоги УВКБ ООН.