Існує безліч причин, з яких людина може лишатися без документів на території власної країни. Зазвичай, коли ми говоримо про причини безгромадянства, першим на думку спадає розпад Радянського Союзу. Проте трапляються і випадки, коли людина, яка народилася вже у незалежній Україні, все ж не може підтвердити своє громадянство.

Дівчина на фото - Кольчак Саміряна, яка проживає в місті Березівка Одеської області. Восени 2017 року Саміряна звернулася за юридичною допомогою до ГО "Десяте квітня" в зв'язку з тим, що вже впродовж довгого часу не могла оформити собі документи і зареєструвати народження своїх дітей.

[caption id="attachment_5109" align="alignright" width="1024"] Листопад 2017 року[/caption]

Саміряна народилася в 1992 році в Миколаєві, вже після проголошення незалежності України. Мати Саміряни на момент народження дочки проживала з чоловіком, біологічним батьком Саміряни, і в пологовому будинку вказала прізвище чоловіка як прізвище дитини. Проте реєстрацію народження Саміряни проводив працівник пологового будинку. Через це, відповідно до діючого на той час законодавства, в актовому записі про народження записано, що батьки дівчинки невідомі.

Тим не менш, Саміряна проживала разом з матір'ю, поки та не померла, коли доньці було всього 14 років. Батько ж зник незабаром після народження Саміряни і знайти його стало неможливим. Незважаючи на те, що Саміряна вчилася в школі-інтернаті, вона не отримала статус дитини-сироти, так що отримати паспорт таким чином вона не змогла. Нажаль, Саміряна виявилася в ситуації, коли фактично не могла довести, що є громадянкою України.

Ще на початку 2018 року діти Саміряни отримали свідоцтва про народження. Співробітникам ГО «Десяте квітня» вдалося отримати дублікат свідоцтва про народження Саміряни, а згодом, завдяки сумлінній роботі та активній позиції керівництва підрозділу Державної міграційної служби в Березівському районі, вдалося застосувати положення редакції Закону України «Про громадянство України», що діяла на момент народження Саміряни. Згідно з цим положенням, дитина, народжена на території України і батьки якої невідомі, є громадянином України.

Наразі ГО «Десяте квітня» працює над тим, щоб зареєструвати місце проживання Саміряни і її дітей.
ГО «Десяте квітня» виражає подяку Березівському районному сектору ДМС України та сподівається, що такі випадки співпраці та сумлінного ставлення до своїх обов'язків з боку представників влади будуть непоодинокими.