29 березня 2018 року у ЦСПП «Красна 11» та 30 березня 2018 року у МКП "Фонтанка" співробітники ГО «Десяте Квітня» Оксана Паршук та Микола Балан, за сприяння Суворовського ЦСССДМ,  провели інформаційні заходи на тему «Доступне житло для ВПО». Метою заходів стало розширення обізнаності мешканців МКП та ЦСПП у програмах державної підтримки задля отримання власного житла. У заходах прийняли участь 27 ВПО.

За програмою «Доступне житло» держава бере на себе обов’язок сплатити половину вартості квартири у новобудові, обраної учасником програми. На даний момент 2 будівлі пройшли акредитацію і можуть приймати участь в програмі. На цей час вже 311 родин стало на чергу для участі у програмі «Доступне житло». Проте за результатами опитувань виявлено, що нажаль перспектива одноразової оплати половини вартості квартири майже не можлива не тільки для внутрішньо переміщених осіб, а й для більшості пересічних громадян.

Під час дискусії найбільший резонанс отримало ствердження про неможливість купівлі квартири на підконтрольній території доки не буде продана квартира у власності на непідконтрольній території. Нажаль, з цим питанням ідуть у супроводі 2 ускладнення. Родини з неповнолітніми дітьми не можуть виписати їх з місця реєстрації на непідконтрольній території, не вказавши нового місця реєстрації. Тобто угоди куплі-продажу квартир мають  бути підписані одночасно. Проте для того щоб отримати договір купівлі-продажу майнових прав на нерухоме майно за програмою «Доступне житло» вартість квартири має вже бути сплачена (а кошти за продаж квартири отримані). До того ж іншою проблемою є те, що нерухомість на непідконтрольній території наразі не відповідає собівартості і навіть вилучивши кошти за продаж такого об’єкта нерухомості, більшість учасників інформаційного заходу визнали не можливим сплатити вартість квартири в Одесі за програмою.
Суттєвою допомогою може стати впровадження системи пільгового кредитування під 3-5-7% для придбання квартири за програмою «Доступне житло».

Додатково учасники заходу прослухали інформацію щодо новел у законодавстві України пов’язаних з реалізацією прав ВПО. Насамперед законодавчі зміни, охоплені співробітниками «Десяте Квітня», стосувалися спрощеної процедури контролю за проведенням соціальних виплат ВПО, квот на безоплатне навчання у закладах вищої освіти, особливостей сплати судового збору у справах за заявами про встановлення фактів, що мають юридичне значення; та відповідальності за аліментну заборгованість.