Право на освіту — одне з основних соціально-культурних прав людини. Право на освіту має на меті зробити всіх рівними і допомогти припинити дискримінацію в галузі освіти.

Стаття 26 Загальної декларації прав людини проголошує,  що кожна людина має право на освіту. Освіта повинна бути безкоштовною, хоча б початкова і загальна. Початкова освіта повинна бути обов'язковою. Технічна і професійна освіта повинна бути загальнодоступною, а вища освіта повинна бути однаково доступною для всіх на основі здібностей кожного. Освіта повинна бути спрямована на повний розвиток людської особи і збільшення поваги до прав людини і основних свобод. Освіта повинна сприяти взаєморозумінню, терпимості і дружбі між усіма народами, расовими або релігійними групами і повинна сприяти діяльності Організації Об'єднаних Націй по підтриманню миру. Батьки мають право пріоритету у виборі виду освіти для своїх малолітніх дітей.

Право на освіту записано у статті 2 Конвенціії про захист прав людини і основоположних свобод: "Нікому не може бути відмовлено в праві на освіту. Держава при виконанні будь-яких функцій, узятих нею насебе в галузі освіти і навчання, поважає право батьків забезпечувати таку освіту і навчання відповідно до своїх релігійних і світоглядних переконань».

Статтею 53 Конституції України визначено, що : «Повна загальна середня освіта є обов'язковою. Держава забезпечує доступність і безоплатність дошкільної, повної загальної середньої, професійно-технічної, вищої освіти в державних і комунальних навчальних закладах; розвиток дошкільної, повної загальної середньої, позашкільної, професійно-технічної, вищої і післядипломної освіти, різних форм навчання; надання державних стипендій та пільг учням і студентам. Громадяни мають право безкоштовно здобути вищу освіту в державних і комунальних навчальних закладах на конкурсній основі. Громадянам, які належать до національних меншин, відповідно до закону гарантується право на навчання рідною мовою чи на вивчення рідної мови у державних і комунальних навчальних закладах або через національні культурні товариства».

Громадяни України, мають рівні права, визначені Конституцією України, законами України, незалежно від того чи проживають вони на підконтрольній українській владі території, чи то проживають на тимчасово окупованих територіях.

Наразі триває вступна компанія для абітурієнтів, які бажають вступити в навчальні заклади  України в 2020 році , зокрема це питання є відкритим і для абітурієнтів з тимчасово окупованих територій України Донецької, Луганської областей та Автономної Республіки Крим.

Що слід знати майбутнім студентам з тимчасово окупованих територій для успішного проходження вступної компанії в 2020 році.

 

Порядок вступу абітурієнтів з тимчасово окупованих території Донецької, Луганської областей та АР Крим?

Так, вступники з тимчасово окупованих Росією частини території Донецької та Луганської областей України, АР Крим і м.Севастополя можуть вступити в українські ЗВО за спрощеною процедурою без складання ЗНО. Такі умови передбачені законодавством України.

Законом України  „Про внесення змін до Закону України „Про вищу освіту“ щодо особливостей вступу до закладів вищої освіти осіб з тимчасово окупованих територій Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, Донецької та Луганської областей“, який Верховна Рада ухвалила 03.07. 2020 року визначено що : « Для осіб, місцем проживання яких є тимчасово окупована територія окремих районів Донецької та Луганської областей, територія населених пунктів на лінії зіткнення, тимчасово окупована територія Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, які отримали документ про повну загальну середню освіту, прийом на навчання до закладів вищої освіти здійснюється у межах установлених квот прийому до закладів вищої освіти України".

 

Особливості вступу для абітурієнтів з тимчасово окупованих територій

У 2020 році випускники з тимчасово окупованих РФ територій України можуть вступати за спрощеною процедурою до 91 університету, на базі яких діють освітні центри “Крим-Україна” та “Донбас-Україна”. Такі освітні центри працюватимуть у кожному закладі вищої освіти  у Донецькій та Луганській областях на підконтрольній Україні території, а також будуть створені на базі низки університетів, підпорядкованих Міністерству освіти і науки, Міністерству охорони здоров’я, Міністерству внутрішніх справ та Міністерству культури та інформаційної політики у Києві, Дніпрі, Харкові, Одесі, Запоріжжі, Миколаєві, Полтаві, Львові, Тернополі, Луцьку, Ужгороді, Івано-Франківську та інших містах України.

Вступники і з Криму, і з Донбасу можуть вступати в будь-який з цих 91 закладу без складання ЗНО. Для цього їм потрібно обрати спеціальність і заклад освіти, а потім звернутись до освітнього центру “Крим-Україна” чи “Донбас-Україна” у цьому закладі між 9 червня та 23 жовтня 2020 року.

Важливо, що ті вступники, які хочуть взяти участь у конкурсі на бюджетні місця, мають подати заяву та заповнити освітню декларацію в освітніх центрах: вступники з Криму – не пізніше 20 серпня, а  вступники з Донбасу – не пізніше 22 серпня.

Ті, що не встигнуть цього зробити у серпні, до 23 жовтня можуть подавати заяви для вступу на контракт.

Для вступу мешканцям з тимчасово непідконтрольної території Донецької та Луганської областей та тимчасово окупованих територій Криму та м. Севастополя не потрібно мати українського паспорта, достатньо мати свідоцтво про народження. У освітній декларації вступники вказують дані про свої результати навчання за курс загальної середньої освіти.

Вступники з АР Крим і Севастополя беруть участь у конкурсі в межах квоти-2, доступної у кожному з 91 закладу вищої освіти, де працюватимуть освітні центри. А вступники з окупованих територій Луганської та Донецької областей вступають у ці заклади, беручи участь у загальному конкурсі, отримавши бали за вступні іспити.

 

Безпека вступників

Держава  дбає про безпеку вступників із тимчасово окупованих та непідконтрольних територій. Їхні імена у рейтингових списках, списках рекомендованих до зарахування та у наказах про зарахування шифруються. Кожному вступнику присвоюється цифровий код.

 

Порядок вступу без ЗНО

  1. Оберіть спеціальність, за якою бажаєте навчатися.
  2. Оберіть навчальний заклад із  Переліку, опублікованому на Сайті Міністерства освіти і науки України.
  3. У період із 9 червня до 23 жовтня зверніться до Освітнього центру (перелік, адреси, контакти та графіки роботи розміщено на сайті mon.gov.ua).
  4. Особисто подайте заяву та заповніть освітню декларацію в Освітній центр:

для участі у конкурсі на бюджет:

- вступники з Криму – не пізніше 20 серпня;

- вступники з Донбасу – не пізніше 22 серпня;

для участі у конкурсі на контракт – не пізніше 23 жовтня.

  1. Складіть у школі при освітньому центрі два іспити державної підсумкової атестації (українська мова, історія України).
  2. Отримайте довідку про складання ДПА, яка є підставою для вступу (вона протягом трьох місяців буде замінена на документ про середню освіту (свідоцтво/атестат) державного зразка України).
  3. Складіть у закладі вищої освіти один іспит за обраною спеціальністю.
  4. Станьте студентом обраного закладу.

 

Освітні центри Крим-Україна” та “Донбас-Україна”

Освітні центри – це центри здобуття освіти для вступників із тимчасово окупованих та непідконтрольних територій, створені на базах університетів.

Вступати через освітні центри можуть мешканці непідконтрольних територій Луганської та Донецької областей (зокрема з лінії розмежування), а також Криму, які проживають на тимчасово окупованій території (чи переселилися з неї після 01 січня 2020 року) та:

- не мають українського документа про освіту та не проходили ЗНО;

- мають український документ про освіту;

- проходили ЗНО та мають відповідні сертифікати.

Ті вступники, хто не має українського документа про освіту, може отримати його через освітній центр, який направить їх у школу при освітньому центрі. Такі вступники мають складати два іспити державної підсумкової атестації: українську мову та історію України, а також один вступний іспит, який встановлює заклад вищої освіти. Для вступу на спеціальності, для яких передбачено проведення творчого конкурсу, замість вступного іспиту проводиться творчий конкурс.

На час проходження річного оцінювання, державної підсумкової атестації та складання вступних іспитів освітні центри сприяють поселенню вступників до гуртожитків закладу вищої освіти. У разі необхідності вступники можуть проживати в гуртожитках протягом усього часу до надання рекомендації для вступу або відмови в її наданні.

Вступники з Криму та Донбасу, які мають український атестат, але не складали ЗНО або не склали його з усіх необхідних предметів – також можуть скористатися спрощеною процедурою. У такому разі вони складають у закладі вищої освіти українську мову та історію України та третій вступний іспит (або творчий конкурс), який залежить від обраної спеціальності.

Вступники з Криму та Донбасу, які мають український атестат і склали ЗНО, мають можливість вступати до будь-якого закладу вищої освіти України.

 

Куди в м.Херсоні звертатися абітурієнтам з тимчасово окупованих території Донецької, Луганської областей та АР Крим, які бажають вступити до вищих навчальних закладів?

Перелік вузів в м.Херсоні  на базі яких діють освітні центри “Крим-Україна” та “Донбас-Україна” :

  1. Херсонська державна морська академія
  2. Херсонський державний аграрно-економічний університет
  3. Херсонський державний університет
  4. Херсонський національний технічний університет

На сайті кожного вузу, на базі якого є освітні центри  “Крим-Україна” та “Донбас-Україна” міститься детальна інформація про графіки  роботи цих центрів, контактні дані центрів, порядок роботи центрів, покрокові інструкції вступу та інша корисна інформація для абітурієнтів.

 

Проблемами з якими стикаються абітурієнти з тимчасово окупованих території Донецької, Луганської областей та АР Крим

Головна проблема для абітурієнтів  з ТОТ в 2020 році, це перетин пунктів пропуску на адмінмежі тимчасово окупованих  територій з підконтрольною Українській владі територією України, зважаючи на запроваджений карантин на всій території України.

Учасники зовнішнього незалежного оцінювання та вступних випробувань, зокрема для вступу через освітні центри «Крим-Україна» та «Донбас-Україна» за запрошенням закладу вищої (фахової передвищої) освіти не підлягають самоізоляції у зв’язку з перетином контрольних пунктів в’їзду на тимчасово окуповані території у Донецькій та Луганській областях, АР Крим та м. Севастополя та виїзду з них.

Виходячи з цього, через відсутність механізму інформування абітурієнтів з ТОТ України щодо необхідності мати при собі вищезазначене запрошення, при перетині адміністративної межі, можуть трапитись випадки обов’язковості проходження процедури самоізоляції такими громадянами. Разом з цим, громадяни, що не мають можливості пройти процедуру самоізоляції підлягають обов’язковій обсервації. За таких обставин, абітурієнти, котрі стикаються з подібною ситуацією, зазвичай повертаються до тимчасово окупованого Криму.

При цьому, через карантинні заходи, запроваджені окупаційною владою, зокрема надання права на одноразовий виїзд з АР Крим, громадяни позбавлені можливості повторно виїхати на материкову частину України для реалізації права на освіту.

 

Порядок перетину  адмінмежі з  тимчасово окупованими територіями  Донецької, Луганської областей та АР Крим в умовах карантину

Згідно до змін від 25.06.2020 року , що внесено до постанови Кабінету Міністрів України від 20 травня 2020 року №392, особи, що прибувають для вступу через Освітні Центри "Донбас-Україна" та "Крим-Україна", звільняються від проходження обсервації у зв'язку з перетином контрольних пунктів в'їзду на тимчасово окуповані території У Донецькій та Луганській областях, Автономної Республіки Крим і м. Севастополя.

Звільнення від обов'язкової обсервації можливе у випадку отимання запрошення від відповідного Освітнього центру разом з однією особою, що супроводжує кожного з них, якщо немає підстав вважати, що вони були в контакті з хворою на COVID-19 особою. Для того, щоб отримати запрошення, необхідно телефоном або через електронну пошту зв'язатись з Освітнім Центром.

Звільнення від самоізоляції можливе і для осіб, які приїжджають здавати ЗНО.

Обсервація, самоізоляція особи у зв’язку з перетином державного кордону (яка прибула з держави або є громадянином (підданим) держави із значним поширенням COVID-19) або пунктів в’їзду на тимчасово окуповані території у Донецькій та Луганській областях, Автономної Республіки Крим та м.Севастополя та виїзду з них припиняється у разі одержання негативного результату тестування на COVID-19 методом полімеразної ланцюгової реакції, який проведено після перетину державного кордону або зазначених пунктів.”

Тестування слід проходити лише в лабораторіях серед тих, які акредитовані та мають доступ до електронної системи Центру громадського здоров’я України (детально можна ознайомитись на сайті Центру за посиланням: https://www.phc.org.ua/)

Результати тестування на COVID-19 методом ПЛР лабораторія, що безпосередньо виконала дослідження, вносить до електронної системи Центру громадського здоров’я України. Також після тесту результат автоматично відправляється на додаток “Дій вдома”. Після цього людина отримує повідомлення від додатка про можливість припинення самоізоляції.