Алгоритм дій при пошкодженні/знищенні майна внаслідок військової агресії рф. 

1. Викликати на місце події працівників поліції та ДСНС (використовувати цей пункт у разі якщо майно пошкоджено не на окупованій території). 

Вказані органи повинні зафіксувати знищення або пошкодження майна та надати відповідні акти про пошкодження/ знищення майна. Фіксація порушень і збитків потрібна для міжнародного суду над росією, а також для отримання компенсації постраждалими.

2. Самостійно зробіть фото і відео фіксацію пошкодженого/ знищеного майна.

Самостійно ретельно сфотографуйте та зніміть на відео наслідки руйнувань з різних ракурсів. Постарайтеся, щоб на фото була зафіксована дата події. Важлива прив’язка до місцевості з різних ракурсів і чітке розуміння масштабу руйнувань. Чим більш зрозумілим буде місце, час і обсяг пошкоджень  - тим краще. 

3. Самостійно складіть акти про пошкодження/ знищення майна.

Разом із очевидцям/ сусідами самостійно складіть акт про пошкодження/ знищення майна. Вказаний акт має бути розгорнутим та максимально деталізованим. В ньому необхідно відобразити дату, час та місце, коли сталося руйнування/ пошкодження майна. Зафіксувати данні сусідів (їх прізвище ім’я та по батькові), контактні номера телефонів, при наявності зафіксувати данні документів (номер та серію паспорту, ідентифікаційний номер), місце реєстрації. Детально описати хронологію події.

4. Повідомити/ викликати органи місцевого самоврядування (використовувати цей пункт у разі якщо майно пошкоджено не на окупованій території). 

Необхідно звернутись із заявою про складання акта обстеження житла до місцевої адміністрації або відповідного органу місцевого самоврядування.

Затвердженої форми такого акта обстеження житла не передбачено, тому він може складатися у довільній формі. В акті необхідно зазначити місце його складання, дату, час, повні відомості про всіх присутніх осіб (П.І.Б., паспортні дані, місце реєстрації, місце фактичного проживання, номери телефону, інші наявні засоби зв’язку); про застосування при складанні актатехнічних засобів фіксації (фото-, відеозйомки); повні та детальні відомості про стан знищеного/пошкодженого майна; перелік пошкодженого/ знищеного майна; повні відомості про свідків; про можливі причини пошкодження/ знищення майна; за наявності додатків до акта вказати про це; П.І.Б. та підписи осіб, які брали участь у складанні акта.

5. 26.03.2022 постановою Кабінету Міністрів України № 380 затверджено Порядок подання інформаційного повідомлення про пошкоджене та знищене нерухоме майно внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресією Російської Федерації.

Згідно із зазначеним Порядком, інформаційне повідомлення може бути подане: 1) самостійно особою: засобами Єдиного державного вебпорталу електронних послуг(далі – Портал Дія); з використанням мобільного додатка Порталу Дія у разі наявності реєстраційного номера облікової картки платника податків порядку;

2)через адміністратора центру надання адміністративних послуг або нотаріуса.

Подача інформаційного повідомлення здійснюється незалежно від місця проживання або перебування особи.

Для подання інформаційного повідомлення необхідно: встановити мобільний додаток Порталу Дія (Дія); заповнити інформаційне повідомлення, яке формується засобами Порталу Дія.

Адміністратор центру надання адміністративних послуг або нотаріус у день звернення особи з метою подання інформаційного повідомлення встановлює

особу та повноваження її представника (у разі подання інформаційного повідомлення представником); заповнює інформаційне повідомлення, яке формується з використанням Порталу Дія; роздруковує зареєстроване інформаційне повідомлення (за бажанням особи).

6. Звернутися до правоохоронних органів із заявою про вчинення щодо вас кримінального правопорушення.

Таку заяву/повідомлення в порядку статті 214 Кримінального процесуального кодексу України можна подати як письмово безпосередньо до правоохоронного органу, так і поштою, електронною поштою на офіційну адресу або усно, зателефонувавши до органу поліції, звернутися за допомогою на гарячу лінію відповідного правоохоронного органу. Заяву про вчинення кримінального правопорушення необхідно реєструвати за ст. 194 Кримінального кодексу України (Умисне знищення або пошкодження майна). 

У випадку письмового звернення до правоохоронного органу звернення має містити такі відомості: назву правоохоронного органу, до якого ви звертаєтеся із заявою/повідомленням про вчинення кримінального правопорушення; повні відомості про особу, яка звертається (П.І.Б., місце реєстрації, місце проживання, всі наявні засоби зв’язку); дату складання заяви/повідомлення; детальний виклад обставин події кримінального правопорушення; зазначення повних відомостей про свідків події, наявні докази. Прохальна частина заяви/повідомлення про кримінальне правопорушення повинна містити вимогу: про внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань та розпочати досудове розслідування за фактами, викладеними в заяві; про надання вам копії витягу з Єдиного реєстру досудових розслідувань. До заяви додаються копії всіх наявних у вас доказів.

Проміжним кінцевим результатом вашого звернення до правоохоронного органу має бути внесення за викладеними вами фактами відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань та отримання вами копії витягу з Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Підсумовуючи вищевикладене необхідно використовувати всі можливі способи та засоби, за допомогою яких можна зафіксувати пошкодження, знищення належного вам майна, щоб надалі ці докази можна було ефективно використати для отримання відшкодування та компенсації.

У разі виникнення питань, не бійтеся звертатися за допомогою та консультацією. Наша гаряча лінія працює для осіб, що постраждали від війни, з понеділка по суботу з 08:00 до 22:00 за номером 0 800 33 28 58 

Також доступна група у Telegram: https://t.me/TTA_hotline_web

Допомога надається безкоштовно за підтримки УВКБ ООН в Україні.