ГО «ДЕСЯТЕ КВІТНЯ» було продовжено проведення циклу тренінгів для працівників відділів правової інформації та консультацій, відділів представництва та бюро правової допомоги місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги  та бюро правової допомоги.

30 травня 2017 р. в м. Миколаїв проведено тренінг «Посилення спроможності  з питань захисту прав людини внутрішньо переміщених осіб в Україні. Практики відновлення порушених прав ВПО».

Учасники тренінгу прибули майже з усіх районів Миколаївської області: Врадіївка, Воскресенськ, Веселинове, Баштанка, Вознесенськ, Єланець, Казанка, Нова Одеса, Южноукраїнськ, Очаків, Березнегувате, Братське, Новий Буг, Снігурівка.

Професійні юристи закладів БВПД мали змогу разом попрацювати над практичними завданнями, проаналізувати діюче законодавство, розробити шляхи вирішення спірних правовідносин, які виникають у переселенців. Теоретичні та практичні сесії тренінгу стосувалися огляду основного закону ВПО та Постанов № 505, 509, практичного досвіду ДК щодо надання вторинної правової допомоги, доступу ВПО до адресної допомоги та інших видів соціальної допомоги, основні проблеми, з якими стикаються ВПЛ в цьому питанні. Окрема увага була присвячена міжнародним стандартам захисту ВПО, а саме, керівним принципам ООН з питань внутрішнього переміщення. прогалини в

Під час тренінгу учасники зазначили, що багато з них вже надавали правову допомогу ВПО, в тому числі, є позитивна судова практика щодо захисту їх прав. Обмін практичним досвідом є важливою складовою для професійного розвитку та надання якісного захисту прав громадян України, зокрема, тих хто опинився в умовах переміщення у досить вразливому стані. Відчути «вразливість», спектр почуттів, які мають різноманітний вплив на людину, змогли підчас практичної вправи, яку провела Юлія Лісова ("Одеська міжрегіональна ресурсно-комунікаційна платформа").

Окрему увагу було прикуто до проблемних питань ВПО щодо відмови у призначенні адресної допомоги на підставі п. 7 Постанови №505, дискримінаційного порядку отримання пенсій та інших видів соціальної допомоги лише через відділення Ощадбанку, «прив’язки» виплати пенсій до реєстрації ВПО тощо. Як зазначив юрист ГО «Десяте квітня» Богдан Копцюх: «Оскаржувати рішення органів влади, які порушують права ВПО можливо і робити це потрібно. В багатьох випадках вдається захистити права ВПО в адміністративному порядку, проте потрібно, щоб люди не боялися та не залишали «на потім» вирішення своїх юридичних питань, навіть, якщо для цього треба звернутися до суду. Бюрократичні перепони, тривалість строків очікування на поновлення своїх прав, т.п., не мають ставати на заваді в намірах довести свою правоту. Нам всім потрібно мати витримку і доводити справу до завершення, чим надихати інших, хто вже зневірився у можливості отримати позитивний результат, в свою чергу, юристи нашої організації завжди готові підтримати ті надати юридичний супровід».  Учасники тренінгу повністю підтримали позицію фахівців ГО «Десяте квітня» та закликали ВПО звертатися за допомогою без зволікань, їм буде надана професійна правова допомога, а у випадку ідентифікації інших проблем, буде докладено максимум зусиль на скерування та якісне переправлення до відповідних компетентних органів влади або громадськості.

ГО «ДЕСЯТЕ КВІТНЯ» висловлює велику подяку в організації проведення заходу управлінню "Одеська міжрегіональна ресурсно-комунікаційна платформа» Координаційного центру з надання правової допомоги,  керівництву місцевих центрів  з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Миколаївській  області.

Окрема вдячність Леоніду Павловичу Кліменко - ректору Чорноморського національного університету (ЧНУ) за надану можливість провести захід у приміщені Центру соціально-психологічної підтримки, професійного розвитку та сприяння працевлаштуванню.