25 листопада світ відзначає Міжнародний день боротьби з насильством щодо жінок.

У грудні 1999 року Генеральна Асамблея ООН оголосила 25 листопада Міжнародним днем боротьби за ліквідацію насильства щодо жінок. Дата була обрана в пам’ять про сестер Мірабал – політичних активісток, котрі в 1960 році були жорстоко вбиті за наказом домініканського диктатора Рафаеля Трухільо. Цей день також став символом світового визнання проблеми гендерного насилля. Символом проти всіх форм насильства над жінками стала біла стрічка. 

 У період з 25 листопада до 10 грудня щороку проводить міжнародна акція «16 днів проти насильства», яка має на меті підвищення  поінформованості  суспільства, масово мобілізувати людей до змін, залучити активістів, представників урядів, парламентів, громадських організацій та партнерів ООН та висвітлити питання, пов’язані з проблемами подолання насильства в сім’ї, протидії торгівлі людьми та жорстокого поводження з дітьми, гендерного насильства та забезпечення рівних прав жінок і чоловіків. 

Дати початку та завершення Кампанії вибрані не випадково. Вони створюють символічний ланцюжок, поєднуючи заходи проти насильства стосовно жінок та дії щодо захисту прав людини, підкреслюючи, що будь-які прояви насильства над людиною, незалежно від її статі, є порушенням прав людини. 

 

Шістнадцятиденний період кампанії охоплює наступні важливі дати: 

25 листопада – Міжнародний день боротьби з насильством щодо жінок 

1 грудня – Всесвітній день боротьби зі СНІДом 

2 грудня – Міжнародний день боротьби з рабством 

3 грудня – Міжнародний день людей з обмеженими фізичними можливостями 

5 грудня – Міжнародний день волонтера 

6 грудня – Вшанування пам’яті студенток, розстріляних у Монреалі 

9 грудня – Міжнародний день боротьби з корупцією 

10 грудня – Міжнародний день прав людини 

 

За інформацією ПРООН, від фізичного домашнього насильства в Україні страждає близько 2-ох мільйонів людей. Понад 80-ти % випадків — це насильство чоловіків над жінками. 

За статистикою, щороку від цієї проблеми гинуть 600 українок. 

У всьому світі, представниці жіночої статі стають жертвами зґвалтувань та зазнають побутового насилля. Більше того, справжні масштаби та істинна природа цього явища нерідко приховані. Задля підвищення інформованості суспільства щодо питання насилля, уряди країн та міжнародні організації започаткували щорічну акцію «16 днів проти насильства». 

Символом проти будь-яких форм насильства над жінками стала біла стрічка. Вона символізує намір ніколи не залишатися байдужими до цієї проблеми. Цивілізований світ має викорінити це ганебне і небезпечне явище. 

Важливо кожному і кожній усвідомити — про проблему не треба мовчати! Жертвам насилля варто звертатися за допомогою до поліції та інших компетентних органів. Кривдник має понести покарання. 

Скажіть насильству STOP!

Список використаних джерел: 

  1. https://rubryka.com/2020/11/25/16-days/ 
  2. https://www.adm-km.gov.ua/?p=85594 
  3. https://rozirvykolo.org/sluzhby-pidtrymky