Проблема торгівлі людьми не втрачає актуальності і сьогодні.

Щороку 2 грудня за рішенням Генеральної Асамблеї ООН відзначається Міжнародний день боротьби за скасування рабства. Саме цього дня 1949 року на 4-й сесії ГА ООН було прийнято Конвенцію про боротьбу з торгівлею людьми і з експлуатацією проституції третіми особами.

В України документ набрав чинності 15 лютого 1955 року.

Метою цього Дня є викорінення таких сучасних форм рабства, як торгівля людьми, сексуальна експлуатація, найгірші форми дитячої праці, примусові шлюби, насильницьке вербування дітей для подальшого використання у збройних конфліктах.

Не варто вважати, що до рук сучасних торговців людьми потрапляють лише ті, хто має низький рівень освіти. Статистика демонструє, що рабство може торкнутися будь-якої людини, незалежно від її віку, статі, рівня освіти чи соціального статусу. Експлуатація може відбуватися як усередині країни, так і за її межами, причому часто вербувальниками виступають знайомі люди, на яких можна покладатися.

Згідно з інформацією Мінсоцполітики в Україні в 2022 році 41 особа, яка постраждала від торгівлі людьми, отримала одноразову матеріальну допомогу (відповідно до поданих заяв).

Повідомити про випадки торгівлі людьми або захистити себе, можливо за телефонами "гарячих ліній":

15-47 – цілодобова та безкоштовна «гаряча лінія» з протидії торгівлі людьми, запобігання та протидії домашньому насильству, насильству за ознакою статі та насильству стосовно дітей (Державна установа «Урядовий контактний центр»);

527 – Національна гаряча лінія з консультування мігрантів та протидії торгівлі людьми (Представництво Міжнародної організації з міграції в Україні);

0 800 500 335 або на короткий номер 116 123 – «гаряча лінія» з попередження домашнього насильства, торгівлі людьми та гендерної дискримінації (Громадська організація «Ла Страда Україна»).

  1. https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/995_162#Text
  2. Фото: Вікторія Ткаченко.