Сьогодні ми запускаємо оновлену версію профілю України як країни-учасниці Індексу Безгромадянства #StatelessnessINDEX. Профіль України містить оновлену інформацію за новими темами: позбавлення громадянства, зменшення явища безгромадянства, угоди з реадмісії.
Також на сторінці ви зможете знайти короткий огляд по країні англійською та українською мовами, що містить рекомендації для уряду України щодо поліпшення становища осіб без громадянства та зменшення і запобігання безгромадянству в країні.

Українська сторінка Індексу надає аналіз більше 25 підтем. Законодавство та правозастосовча практика стосовно кожної підтеми оцінюються щодо відповідності нормам міжнародного права та кращим практикам. Крім того, кожна категорія має чітку та легку для розуміння оцінку.

Головні оновлення Індексу 2019

Дуже небагато змінилося за 2018 рік в питанні становища осіб без громадянства в Україні. Все ще існують прогалини в ключових моментах захисту, що потребує подальших активних дій.

У минулому році Індекс підкреслив, що Україна приєдналася до ключових міжнародних договорів з прав людини та передбачила часткові гарантії запобігання безгромадянству дітей у національному праві. Індексом також підкреслено, що відсутність процедури визначення безгромадянства та обмежені процесуальні гарантії запобігання свавільному утриманню під вартою є ключовими прогалинами українського законодавства. Серед, безперечно, позитивних оновлень є запропонований на розгляд Верховної Ради законопроект, який передбачає процедуру визначення статусу особи без громадянства, а також – збільшення строків на оскарження рішень про затримання.

Тим не менш, серйозні виклики все ще існують: бюрократизовані адміністративні процедури, що створюють бар’єри для реєстрації народження та підтвердження громадянства;  ризики безгромадянства, що виникають через окупацію територій; обмежені гарантії щодо запобігання свавільному затриманню осіб без громадянства.

Про Індекс Безгромадянства
Індекс Безгромадянства – це онлайн-інструмент, який  оцінює, як країни Європи захищають осіб без громадянства, та що вони роблять для зменшення явища безгромадянства та його превенції. Індекс вперше наводить повний та доступний порівняльний аналіз 18 країн в Європі, включаючи Україну. Він дозволяє користувачам швидко зрозуміти яка сфера законодавства, політики та правозастосування може бути удосконалена державами.

Індекс було розроблено Європейською мережею з безгромадянства в партнерстві з  Громадською організацією «Десяте квітня».  Це безцінний інструмент для обміну кращими практиками та підвищення обізнаності щодо питань, які впливають на осіб без громадянства.

Ми сподіваємося на співпрацю з ключовими стейкхолдерами, щоб сприяти змінам, необхідним для покращення життя чоловіків, жінок та дітей без громадянства в Україні.