Темою зустрічі були питання документування громадян України з тимчасово окупованих територій України. Обговорювалися механізми спрощення процедури документування Херсонгромадян України, які мають у паспортах реєстрацію місця проживання на тимчасово окупованій території Донецької і Луганської областей, але фактично проживають на підконтрольній території України, і які не отримали довідку ВПО. Допустимість застосування Постанови КМУ №289 від 04.06.2014 р. при документуванні вищезазначених осіб, після визнання тимчасово окупованими територіями частини територій Донецької і Луганської областей відповідно до ЗУ «Про особливості державної політики забезпечення державного суверенітету України на тимчасово окупованих територіях в Донецькій і Луганській областях», ВРУ № 2268-VIII від 18.01.2018 р., який набрав чинності 24.02.2018 р.
Внесення інформації (про місце реєстрації на тимчасово окупованій території) до ID – паспортів дітям, які досягли 14 річного віку, відповідно до п.131 Порядку оформлення, видачі, обміну, пересилання, вилучення, повернення державі, визнання недійсним та знищення паспорта громадянина України» затвердженим Постановою КМУ № 302 від 25.03.2015 р.
Представники ГО «Десяте квітня» розповіли які проблеми на практиці виникають у ВПО та жителів окупованих територій (АРК, Донецької та Луганської областей) з питань документування, а також про шляхи вирішення цих проблемних питань.
За результатами проведення робочої зустрічі представники ГО «Десяте квітня» надали свої пропозиції щодо необхідності використання Постанови КМУ № 289 від 04.06.2014 р. «Про порядок оформлення документів, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус, громадянам, які проживають на тимчасово окупованій території України» для всіх жителів окупованих територій, тобто жителів АРК, Донецької та Луганської областей.
В той же день, у м. Херсоні, відбулась робоча зустріч представників ГО «Десяте квітня» з представником Уповноваженого з дотримання прав жителів АРК та міста Севастополя Ісмаїлом Халіковим, радником у Херсонській області з питань ВПО Міністерства соціальної політики Русланом Ібрагімовим.
Під час зустрічі обговорювались проблемні питання документування громадян України з тимчасово окупованих територій України та особливості отримання ID – паспортів дітям, які досягли 14-річного віку. Після блоку презентацій від представників ГО «Десяте квітня» відбулася жвава дискусія стосовно можливих шляхів вирішення порушених питань.