Безгромадянство – це правова аномалія, яка зачіпає більше півмільйона людей в Європі, обмежуючи їх фундаментальні права. Однак, європейські країни досі мають кардинально різні підходи щодо вирішення цієї проблеми.

Сьогодні ми пропонуємо вашій увазі оновлення даних дослідження Statelessness Index стосовно України за підсумками 2019 року.

Одне з найважливіших досягнень України у сфері захисту прав осіб без громадянства в 2019 році – прийняття у першому читанні Проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо визнання особою без громадянства (№2335 від 29.10.2019). За весь час з 2013 року, коли Україна взяла на себе міжнародні зобов’язання щодо захисту прав осіб без громадянства, ми наразі найближче підійшли до імплементації цих зобов’язань у національне законодавство. Також автори дослідження покладають надію на імплементацію проекту «Є-Малятко», що має спростити доступ до державних сервісів, в тому числі реєстрації народження.

Крім того, дослідження висвітлює питання реєстрації народження, доступу до натуралізації осіб без громадянства, а також питання забезпечення для таких осіб доступності задоволення базових потреб, а також питання затримання.

Звіт Statelessness Index - Україна.

Повна версія дослідження Statelessness Index 2019.