21 червня 2018, саме у день біженця, ГО "Десяте Квітня" розмовляли про світові події, які спричинили появу біженеців та людей, які переміщуються в середені країни через військові дії, масове порушення прав людини. Розмова велася з співробітниками органів соціального захисту населення Миколаївщини. Модерувала та надавала коментарі учасникам - Олена Кучер - польовий офіцер Агентство ООН у справах біженців.
Відкрила захід - Єльчієва Оксана Русланівна, директор департаменту соцзахисту Миколаївської ОДА. Організація заходу сталася завдяки сприянню та взаємодії з Департаментом.
Учасники заходу піднімалися питання порядку отримання довідки ВПО дитиною, яка вже досягла віку отримання паспорту, але не отримала його; торкалися інших питань порядку отримання паспортів, дискутивали про можливість отримання адресної допомоги ВПО у випадку, коли вона отримала інвалідность, а раніше їй вже відмовляли в отриманні цієї державної допомоги за п.7 Постанови КМУ#505 про ПОРЯДОК надання щомісячної адресної допомоги внутрішньо переміщеним особам для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг.
Обговорення спірних питань та пошук шляхів вирішення відбувалося за активної участі Радника з питань ВПО - Дмитра Коростельова, правового аналітика Ельвіри Зейтуллаевої, ГО "Десяте Квітня".
Не дивлячись на те, що співробітники органів соціального захисту населення мають велике навантаження, вони знаходять час для спільної роботи над вирішенням складних питань, що стосуються захисту прав ВПО.
Вдячні всім! Продовжуємо плідно співпрацювати, до нових зустрічей.

автор Ольга Ткаченко