26-27 жовтня 2017 року у місті Скоп’є, Македонія, відбулася конференція з питань безгромадянства, дискримінації та маргіналізації ромів на Західних Балканах та в Україні, яка була організована Європейською мережею з безгромадянства, Європейським центром з прав ромів та Інститутом з безгромадянства та включення. Під час конференції обговорювалися проблеми доступу ромів до документації, освіти, медичних послуг, працевлаштуваня та ефективні практики вирішення цих проблем на Західних Балканах та в Україні.

Також відбулася презентація Доповіді по безгромадянству, дискримінації та маргіналізації ромів на Західних Балканах та в Україні, який було підготовлено у співпраці організаторів заходу з партнерськими організаціями: Товариство правової допомоги «Тірана» (Албанія), Асоціація «Ваша права» (Боснія і Герцеговина), Македонська Асоціація Молодих Юристів (Македонія), ГО «Младі Роми» (Чорногорія), ГО «Праксіс» (Сербія) та ГО «Десяте Квітня» (Україна).

Участь у заході взяли представники громадських організацій, юристи, журналісти, науковці та представники державних та міждержавних установ з Сербії, Боснії та Герцеговини, Македонії, Албанії, Косово, Чорногорії, Сполученого Королівства, Франції, Угорщини та України. На даному заході громадська організація «Десяте Квітня» була представлена двома співробітниками – Носенко Юлією та Сорочишиним Михайлом.

Учасники конференції поділилися корисними практиками вирішення проблем порушення прав ромів та обговорили методи підвищення рівня обізнаності з даної проблематики, а також визначилися з необхідними колективними діями задля вирішення даних питань.