Що потрібно знати про захист від насильства?
Ти не один!
Жодному прояву насильства не має виправдання!
Будь сміливим, подолаємо коло насильства разом!

Як все починалося в сучасній Україні

У 1979 році була ратифікована Конвенція ООН про ліквідацію усіх форм дискримінації у відношенні до жінок  http://zakon.rada.gov.ua/laws/show/995_207, яка є частиною українського законодавства.

У 2002 році - прийнятий Закон України про запобігання насильству у сім'ї.

Цей Закон передбачав лише адміністративну відповідальність за вчинення дій, які можна прирівняти до насильства та навіть притягнення до такого виду відповідальності потребувало фіксації і доказів лише явних слідів фізичного насильства.

7 січня 2018 року - було прийнято новий Закон України "Про запобігання та протидію домашньому насильству".
Згідно цього Закону, відтепер, під термін "домашнє насильство" підпадають всі акти насильства:
фізичного,
психологічного,
економічного та
сексуального.
Відповідальність за заподіяння насильства несуть як колишні, так і нинішні чоловіки, а також дія Закону поширюється на осіб, які живуть у цивільному шлюбі.

Діти матимуть статус потерпілого у родині.

ВАЖЛИВО! Співробітники поліції за результатами оцінки ситуації за викликом, можуть заборонити кривднику знаходитися в одному приміщенні з потерпілими, виселивши його на 10 діб, навіть якщо він має право на проживання.

ГАРАНТОВАНА ДЕРЖАВНА ДОПОМОГА!
Постраждалі від домашнього насильства мають право на безкоштовну допомогу адвокатів Центрів безоплатної вторинної правової допомоги.
!При зверненні до суду - судовий збір не сплачується.

11 січня 2019 року почне діяти КРИМІНАЛЬНА ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ за вчинення систематичного домашнього насильства, що передбачатиме покарання у вигляді позбавлення волі строком до 2 років.

Тож до того часу домашніх кривдників будуть притягати лише до адміністративної відповідальності та застосовувати спеціальні заходи через поліцію або суд.
Таким приписом до кривдника може бути застосовано:
- заборону перебувати в місці спільного проживання (перебування) з постраждалою;
- зобов’язання усунути перешкоди у користуванні майном;
- обмеження спілкування з постраждалою дитиною;
- заборонення наближатися на визначену відстань до місця проживання (перебування), навчання, роботи, інших місць частого відвідування постраждалою;
- заборонення особисто і через третіх осіб розшукувати постраждалу, якщо вона за власним бажанням перебуває у місці, невідомому кривднику, переслідувати її та в будь-який спосіб спілкуватися з нею;
- заборонення вести листування, телефонні переговори з постраждалою особою або контактувати з нею через інші засоби зв'язку особисто і через третіх осіб.

***
Власне відповідальність кривдника за вчинення домашнього насильства наразі передбачена лише у Кодексі України про адміністративні правопорушення. Ст. 172-3 КУпАП за вчинення домашнього насильства передбачає покарання у вигляді штрафу від 170 грн до 340 грн або громадських робіт на строк 30-40 годин, або адміністративного арешту на строк до 7 діб.
Повторне вчинення домашнього насильства протягом року вже загрожує штрафом від 340 до 680 грн або громадськими роботами на строк від 40 до 60 годин, або адміністративним арештом на строк до 15 діб.

Новий закон проти домашнього насильства, безумовно, заслуговує на позитивну реакцію спільноти, однак має певні прогалини, пов'язані із його застосуванням на практиці.

Залишається без відповіді питання місця перебування кривдника, якому заборонено  перебувати у спільному із сім'єю житлі; невідома доказова база для застосування обмежувальних приписів; захист людей, які стали свідками насильства.

Проте, нарешті в Україні відбулися прогресивні зміні із включення кримінальної відповідальності за насильство. Питання ж забезпечення подолання певних досі існуючих прогалин буде можливим, в тому числі, коли буде згуртована, спільна робота як окремої особистості, так і громадськості та влади в цілому.

ПОДОЛАЄМО НАСИЛЬСТВО РАЗОМ!