19 квітня 2018 року у м. Болград співробітниками ГО «Десяте квітня» за сприянням Громадської організації «Соціальна ініціатива громади» (м. Болград) проведений просвітницький захід, присвячений питанням захисту прав ВПО.

Зустріч з переселенцями було організовано в два етапи, враховуючи потреби людей, особливості їх положення - зайнятість на роботі, проживання в іншому населеному пункті тощо.  Активну допомогу у проведені заходу надали співробітники ГО «Соціальна ініціатива громади» в особі керівника – Світлани Жечевої та її команди.

Під час зустрічі переселенці, які мешкають в Болградському регіоні Одеської області, були ознайомлені з інструментами (механізмами) вирішення питання із забезпечення житлом, передбаченими нормами чинного законодавства України, в тому числі, державні програми «Тимчасове житло» та «Доступне житло», забезпечення реалізації прав на пенсію (без прив’язки до довідки ВПО), освіту (пільги) та інш.

Також учасники заходу були ознайомлені із законодавчими нововведеннями щодо:

  • спрощення процедури контролю за проведенням соціальних виплат ВПО;
  • квоти на безоплатне навчання у закладах вищої освіти;
  • особливості сплати судового збору у справах за заявами про встановлення фактів, що мають юридичне значення;
  • статус документів, що підтверджують факт народження та смерті на окупованій території Донецької та Луганської областей;
  • порядок отримання державної допомоги за безнадійну аліментну заборгованість.

Вдячні учасникам заходу за активну участь у зверненні за індивідуальними консультаціями з правових питань, що є свідченням необхідності проведення відповідних зустрічей з людьми для покращення обізнаності про свої права та можливостях скористатися ними, або їх захисту, у випадках порушення.

Найбільш поширені питання від людей, стосувалися забезпечення права на житло, порядку участі у державних житлових програмах, а також порядку отримання допомоги від держави за несплачені аліменти.

Особлива увага підчас заходу було привернена питанням протидії та запобіганню будь-яким формам насилля, учасники отримали роздаткові матеріали, корисні поради, контакти установ, які надають допомогу, учасниці заходу отримали гігієнічні пакети, надані УВКБ ООН.

УВАГА: в  місті Болград, Одеської області ГО «Соціальна ініціатива громади» здійснює надання допомоги  місцевим мешканцям, в тому числі, переселенцям, з питань, що виникають з соціальних відносин. Звертайтеся за адресою:

68702, Одеська обл., місто Болград, вул. Поштова, буд. 39;

Тел.: (093) 01-56-541, (097) 19-96-105.

e-mail: [email protected].

За отриманням БЕЗКОШТОВНОЇ правової допомоги звертайтеся до місцевого Болградського бюро правової допомоги:

Одеська область, м. Болград, вул. Інзовська, буд. 170.

АБО до ГО «Десяте квітня»:

БЕЗКОШТОВНА правова допомога ВПО:

(063) 60-65-761; (068) 104-10-67 – Тетяна;

(095) 289-26-81 – Богдан;

(050) 97-99-387 – Ельвіра;

(095) 63-60-996 – Микола.

підтримка ініціатив ВПО:

(050) 58-59-451 – Ігор;

(099) 32-25-714 – Андрій;

(095) 35-68-683 – Оксана;

е-mail: [email protected].