Процедури, пов’язані з отриманням документів, залишаються доволі складними та незрозумілими для пересічного жителя України. Нерідко для оформлення паспорту доведеться звертатися не тільки до Державної міграційної служби. І навіть після того, як особа  відвідає Центр адміністративних послуг, орган ДРАЦС чи навіть суд, проблема може не вирішитися.  В таких випадках часто не обійтись без кваліфікованої допомоги юристів.

Така ситуація призвела до того, що Головним територіальним управлінням Міністерства юстиції України в Одеській області було створено робочу групу для вирішення проблем з документуванням. Дана група включає в себе представників органів юстиції, Державної міграційної служби України, соціальних служб, органів Національної поліції, служб у справах дітей, органів місцевого самоврядування, а також представників громадськості, в тому числі й ГО «Десяте квітня».

В червні відбувся черговий виїзд робочої групи до міста Арциз. В рамках зустрічі обговорювалися проблеми з документуванням жителів Арцизького району. Представники влади показали непогану обізнаність в ситуації з документуванням місцевих жителів. Проте, гостро відчувається відсутність системного підходу до вирішення проблеми та брак комунікації.

Для прикладу, засідання робочої групи відвідала мати десяти дітей, яка вже майже 15 років не може вирішити проблему з оформленням посвідки на проживання в Україні. Завдяки скоординованим діям учасників робочої групи було обговорено план документування жінки. Водночас юрист ГО «Десяте квітня» пояснив, які саме дії необхідно здійснити для оформлення посвідки на проживання та отримання належних видів соціальної допомоги.

Слід зазначити, що представники ГО «Десяте квітня» цієї весни вже двічі відвідували місто Арциз та Арцизький район. В селах Кам’янка та Павлівське юристи зустріли 11 осіб, які потребують допомоги в документуванні. При цьому, семеро з них – діти, народження яких або не було зареєстроване, або ж було зареєстроване неналежним чином. Наразі зазначені особи отримують безкоштовну правову допомогу від нашої організації.