Громадська організація "Десяте квітня" розпочинає випуск щомісячних дайджестів щодо актуальних законодавчих змін та практики, які стосуються сфери захисту прав внутрішньо переміщених осіб. 

Наразі презентуємо правовий дайджест за червень 2022 року. Він дозволить тримати руку на пульсі юристам, фахівцям, що займаються захистом прав внутрішньо переміщених осіб, інших груп населення, та всім, хто цікавиться, актуальними змінами законодавчої сфери. Підтвердження інформації взяте з відкритих джерел. 

Ось далеко не вичерпний перелік тем, яким присвячено даний документ:

  • Ратифікація Стамбульської конвенції про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу із цими явищами;
  • Спрощення порядку фіксації пошкоджень та руйнувань житлових будівель та споруд, завданих Україні внаслідок збройної агресії Росії;
  • Створення платформи для збору інформації про завдані війною збитки аграрному сектору;
  • Новели у сфері соціального захисту населення, закрема впровадження допомоги по частковому безробіттю;
  • Впровадження порядку надання грантів для підтримки малого та середнього бізнесу;
  • Спрощення процедури оформлення паспорта для українців, які перебувать закордоном.

Також для українців, які перебувають закордоном, стане у нагоді дайджест, випущений Мінсоцполітики. Він містить інформацію щодо отримання статусу громадянами України, забезпечення житлом та фінансовою допомогою, реєстраційних центрів для осіб з України, а також покриває базові питання надання медичної допомоги, освіти та працевлаштування.

Особливої уваги заслуговує факт того, что 28 червня Європейський суд з прав людини узяв до розгляду позов України проти Росії, в рамках якого Україна звинувачує Росію в порушенні цілої низки прав, зафіксованих у Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод. Зазначається, що цій справі передували чотири інші подання України та близько 8500 індивідуальних скарг. 

Правовий дайджест було підготовлено за підтримки Агенства ООН у справах біженців (UNHCR).

Матеріал доступний для завантаження: Digest_June_2022.pdf