22 лютого 2019 року на базі Південного міжрегіонального управління з питань виконання кримінальних покарань та пробації Міністерства юстиції відбулася нарада по підведенню підсумків роботи підрозділів соціально-виховної та психологічної роботи установ виконання покарань та слідчих ізоляторів Південного регіону за 2018 рік.

 

 

 

 

Захід проходив за участю заступника начальника Адміністрації Державної кримінально-виконавчої служби України (ДКВСУ) з питань дотримання прав засуджених та осіб, узятих під варту Олега Торкунова, заступника Управління Наталії Білак, заступників начальників установ із соціально-виховної та психологічної роботи із засудженими, начальників відділів з соціально-виховної та психологічної роботи, старших інспекторів груп з соціально-виховної та психологічної роботи установ виконання покарань, слідчих ізоляторів, представників громадських об’єднань «ДЕСЯТЕ КВІТНЯ», «Деполь Україна», «Офіс обслуговування анонімних наркоманів», спеціалістів Малиновського районного відділу у місті Одеса Головного управління Державної міграційної служби України в Одеській області.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Одним з проблемних питань, обговорених у ході зустрічі, стала паспортизації осіб, що відбувають покарання. Впродовж 2018 року ГО «Десяте квітня» надавала правову допомогу більше 50 засудженим в процесі підтвердження українського громадянства. На кінець року більше половини з таких осіб вже отримали свої  ID-картки.

Зокрема, одна з проблем – неможливість недокументованих засуджених укладати трудові договори. Таким чином, вони не мають законного джерела прибутку і не в змозі сплатити необхідні кошти за оформлення паспорту. Нажаль, наразі держава не має виходу з цього замкнутого кола, адже коштів на оплату оформлення документів не передбачено у державному бюджеті. Учасники зустрічі дійшли до висновку, що одним з можливих шляхів вирішення проблеми може стати створення спеціального фондів в установах виконання покарань, з яких здійснюватимуться необхідні платежі, а пізніше, після отримання документів, засуджений матиме змогу частинами поступово повертати кошти зі свого заробітку. Проте наразі така ідея ще потребує серйозного обговорення.

За результатами зустрічі були підтверджені наміри активної співпраці адміністрації ДКВСУ, Південного міжрегіонального управління та виправних колоній із громадськістю задля ефективної ресоціалізації  та реінтеграції осіб, що відбувають покарання, які пов’язані з обмеженням волі.

Громадська організація «ДЕСЯТЕ КВІТНЯ» як партнер Агентства ООН у справах біженців за проектом «Правова допомога  біженцям та особам без громадянства в Одесі та Одеській області» планує і в подальшому сприяти документуванню засуджених осіб без громадянства та таких, що знаходяться під загрозою безгромадянства у виправних колоніях Одеської області.