Ільдар Валієв був затриманий в аеропорту Одеси 25 травня, як особа, що розшуковувається через Інтерпол Слідчим комітетом Росії за підозрою у членстві в терористичній організації.

26 травня Слідчий суддя Малиновського районного суду м. Одеси ухвалив ухвалу  про застосування стосовно  Ільдара Валієва  тимчасовий арешт строком на 40 діб

Дружина Ільдара Валієва звернулась правовою допомогою до Громадської організації «Десяте Квітня» яка є партнерською організацією Агенства ООН у справах біженців в Україні.

08.06.2017 Апеляційним судом Одеської області  за апеляційною скаргою адвоката ГО«Десяте Квітня»  Віктора Лагунова скасував рішення Малиновського районного суду Одеси про арешт члена руху «Хізб ут-Тахрір» Ільдара Валієва, який приїхав до України з Росії в пошуках притулку.

Рішення про звільнення Валієва з-під варти оголосила суддя Альбіна Кадегроб. «Звільнити з-під варти негайно», – сказала вона, виголошуючи резолютивну частину ухвали.

Адвокат ГО «Десяте Квітня» акцентував увагу суду на тому, що членство в «Хізб ут-Тахрір» не є кримінальним злочином в Україні. Також світове співтовариство не вважає діяльність цієї організації злочинною. Слідчий комітет Росії інкримінував Валієву участь в «агітаційних зібраннях» мусульман у приватних помешканнях у місті Казані, за що Валієву загрожує ув'язнення від 10 до 20 років.

Коментуючи журналістам свій арешт і звільнення, Валієв зазначив, що був змушений залишити Росію 2015 року через тиск і загрозу ув’язнення за свої релігійні та політичні погляди. «Через те, що я член «Хізб ут-Тахрір», – уточнив він. Водночас Валієв підкреслив, що вважає ситуацію в Україні сприятливою для мусульман і арешт не вплинув на його рішення просити притулку. «Будемо облаштовуватися тут», – сказав він і додав, що планує займатися бізнесом в Україні.