Внаслідок тимчасової відсутності урядового контролю на Сході України та Криму безліч людей залишилися без домівок. Це стало викликом для України, і станом на сьогодні довгострокового ефективного вирішення житлової проблеми ВПО на державному рівні, на жаль, не існує. Ті можливості, які передбачені на законодавчому рівні як то соціальне, тимчасове житло, програма «Доступне житло» на практиці стикаються із значними труднощами в їх реалізації. Серед них фактична відсутність соціального житла у містах, складнощі в отриманні тимчасового й власне короткостроковість в його користуванні, в той час як «Доступне житло» далеко не кожному по кишені, та й державне фінансування не покриває існуючі потреби тощо. Відтак, на регіональному рівні запроваджуються додаткові програми підтримки переселенців у забезпеченні житлом.
В Харківській області проживає 128140 ВПО (за даними Міністерства соціальної політики від 3 травня 2019 року) і харків’яни вже мають успіхи в допомозі переселенцям здобути власну домівку через міську програму безвідсоткового кредитування, або знайти тимчасовий притулок із належними умовами у соціальному готелі, де вартість доби проживання трохи більше 50 грн.
Про це й інше до Харкова приїхали дізнатися представники спільнот внутрішньо переміщених осіб з Одеської, Миколаївської, Херсонської та Кіровоградської області в рамках обмінного візиту, що відбувся 23-24 травня 2019 року. До візиту також долучилася представниця Департаменту праці та соціальної політики Одеської міської ради, а в Харкові делегацію радо прийняли представники громадськості, міжнародних організації (ОБСЄ) та органів влади (Харківське регіональне управління Держмолодьжитло, Департамент економіки та комунального майна, Департамент праці та соціальної політики, Департамент соціального захисту населення ХОДА).
Поряд з проблемою житла для ВПО, всі учасники заходу протягом 2-х днів обговорювали нагальні проблеми переселенців та шляхи їх вирішення. Поза увагою не лишилися питання виборчого права, а саме права голосувати на місцевих виборах, проблеми соціального забезпечення та інші аспекти інтеграції внутрішньо переміщених осіб.
Децентралізація в Україні не має ставати приводом для ізоляції регіонів і даний обмінний візит продемонстрував важливість міжрегіональної комунікації, поширення кращих практик та вироблення спільних рішень тих проблем, які охопили всю Україну.
Візит організовано ГО «Десяте квітня» за підтримки Агентства ООН у справах біженців (УВКБ ООН) в рамках проекту «Правова допомога внутрішньо переміщеним особам та розширення прав і можливостей громад на Півдні України», зокрема, за підтримки польового відділу УВКБ ООН  в Харкові.