26 березня 2018 року ГО «ДЕСЯТЕ КВІТНЯ» було організовано міжвідомчу нараду «Документування ОБГ та осіб, які знаходяться під ризиком безгромадянства».

У заході приймали участь представники консульських установ Молдови та Російської Федерації, обласних підрозділів Міністерства юстиції, Державної міграційної служби, Національної поліції, Одеської обласної державної адміністрації, органів реєстрації актів цивільного стану, центрів безоплатної правової допомоги, служб у справах дітей, а також громадських організацій.

У першій половині наради було розглянуто статус та нормативно-правове регулювання ОБГ, обговорено проблему безгромадянства ромів, представлено порівняльне дослідження безгромадянства в Україні та європейський країнах Statelessness Index. У другій частині наради було обговорено проблеми та виклики документування ОБГ в Одеській області. Учасники дискутували стосовно проблем документування дітей та їх батьків, перешкод, що виникають при взаємодії органів різного рівня та підпорядкування.

Крім того, представниками ГО «ДЕСЯТЕ КВІТНЯ» було винесено на обговорення декілька випадків, у яких питання документування ОБГ знаходиться у так званому «глухому куті». Завдяки висловленню аргументацій та міркувань як від державних органів, так і від громадських організацій, було намічено та погоджено деякі подальші кроки вирішення нагальних проблем.

Колектив «ДЕСЯТОГО КВІТНЯ» дякує всім учасникам за виявлену цікавість, активне обговорення та конструктивний підхід до висвітлених проблем. Сподіваємося на подальшу плідну співпрацю з метою викорінення безгромадянства.

Нараду було проведено за підтримки Агентства ООН у справах біженців (UNHCR)