%d0%bd%d0%b5%d1%82-%d0%bd%d0%b0%d1%81%d0%b8%d0%bb%d0%b8%d1%8e

Щорічна акція ініційована Першим всесвітнім інститутом жіночого лідерства 1991 року та  закликала до припинення усіх форм насильства проти жінок. 

Кожного наступного року акція стає більш масштабною та всеохоплюючою. По всьому світу привертається увага громадськості до актуальних проблем подолання насильства в сім’ї, протидії торгівлі людьми та жорстокого поводження з дітьми, гендерної нерівності та забезпечення рівних прав жінок і чоловіків.

  • 25 листопадаМіжнародний день проти насильства щодо жінок - присвячений сестрам Мірабаль, які були жорстоко вбиті під час диктатури Трухильо у Домініканській Республіці у 1960 році;
  • 1 грудня – Всесвітній день боротьби із СНІДом – започаткований з ініціативи Всесвітньої організації охорони здоров'я. За даними ВООЗ та ЮНЕЙДС, у світі ВІЛ інфіковано близько 35 млн людей.  Червона стрічка — символ солідарності із ВІЛ-позитивними та хворими на СНІД.
  • 2 грудня – Міжнародний день боротьби за відміну рабства. У цей день у 1949 році Генеральна Асамблея ООН прийняла Конвенцію про боротьбу з торгівлею людьми та з експлуатацією проституції третіми особами. В світі досі понад 20 мільйон жінок, чоловіків і дітей живуть в рабстві.

 

  • 3 грудняМіжнародний день людей з інвалідністю. Проголошено Генеральною Асамблеєю ООН у 1992 році. На сьогодні рівень інвалідізаціїмешканців планети становить більше 1 мільярда людей, або 15 відсотків населення Землі.  Інвалідність - це не вирок. Захищаючи гідності інвалідів ми захищаємо своє людське обличчя.

 

  • 5 грудняМіжнародний день волонтера. започаткований Генеральною Асамблеєю ООН в 1985-му році. Згідно статистичних даних, оприлюднених Організацією Об’єднаних Націй, по всьому світові нараховується близько 140 мільйонів волонтерів, що допомагають на безоплатній основі всім людям, які цього потребують. Волонтерство сьогодні – це потужний громадський рух, що має свої організації майже у всіх країнах світу.

 

  • 6 грудняРічниця з дня «Монреальської різанини» (1989 р., Політехнічний університет Монреалю, Канада), коли 14 жінок-студенток були вбиті злочинцем лише через те, що «вони були феміністками». В цей день в Канаді проходять нічні чергування, політичні дебати та інші заходи, спрямовані на ліквідацію насильства над жінками.

 

Біла стрічка (White ribbon) Біла стрічка є символом проти всіх форм насильства над жінками, збереження материнства, а також використовується в усіх схожих випадках. В останні роки її існування поступово стає відомим у дедалі більшій кількості країн. 

За даними ООН, 35% жінок і дівчат в світі піддаються тим чи іншим формам фізичного та / або сексуального насильства протягом життя; до 30 мільйонів дівчат у віці до 15 років до сих пір піддаються ризику каліцтва через операції на жіночих статевих органах, та 130 мільйонів жінок пройшли цю процедуру (в основному в Африці і деяких країнах Близького Сходу); більше 700 мільйонів жінок у всьому світі було видано заміж ще будучи дітьми. І при цьому в ряді країн наслідки насильства проти жінок зберігаються протягом поколінь. Проте насильство по відношенню до жінок є порушенням прав людини. Цьому явищу необхідно протиставити повне суспільне неприйняття,  відповідну законодавчу базу та її гарантоване ефективне застосування.

 

  • 10 грудняДень Захисту Прав Людини. 10 грудня 1948 року уряди країн-членів ООН визнали права людини «на життя, свободу та недоторканість особи для всіх без винятків», підписавши Загальну Декларацію Прав Людини. Цим документом закріплено, що права людини – невід’ємний елемент людської особистості і людського буття. Ще одним міжнародним актом, покликаним гарантувати захист прав людини, є Конвенція про захист прав людини і основоположних свобод. Україна, будучи державою-членом Ради Європи, 17 липня 1997 року ратифікувала Конвенцію та Протоколи до неї.

 

КОЖЕН ДЕНЬ ДАНОЇ АКЦІЇ СПРЯМОВАНИЙ НА ФОРМУВАННЯ РОЗУМІННЯ ТОГО, ЩО РІЗНІ ФОРМИ НАСИЛЬСТВА В ГРОМАДСЬКІЙ ТА ОСОБИСТИХ СФЕРАХ Є ПОРУШЕННЯМ ПРАВ ЛЮДИНИ.

 

 

Українська національна довідкова безкоштовна лінія з питань міграції та протидії торгівлі людьми:

0-800-505-501 (безкоштовні дзвінки зі стаціонарних телефонів в Україні) або

527 (безкоштовні дзвінки з номерів Київстар та МТС).

 

 

 Національна «гаряча лінія» з попередження домашнього насильства, торгівлі людьми та гендерної дискримінації:

0800 500 335  (цілодобово та щоденно дзвінки зі стаціонарних телефонів в Україні)  або 

386 (з мобільних)

 

Національну дитячу «гарячу лінію»:

0 800 500 225 (щодня по буднях з 14.00 до 18.00 год.,  в суботу з 10.00 до 16.00 год.) або 

772 (з мобільного оператора «Київстар»).