Представники ГО «Десяте Квітня» прийняли участь в круглому столі, що відбувся 17 січня 2018 року за ініциативи ГО «Центр правових та політичних досліджень «СІМ» у  партнерстві з Українською Гельсінською спілкою з прав людини на тему «Шляхи усунення дискримінації у сфері реєстрації фактів народження та смерті осіб на окупованих територіях України», який відбувся в прес-центрі «Контекст-Причерноморье»  м. Одеса

Під час заходу було презентовано результати дослідження «Перешкоди в реалізації прав і свобод на окупованій території Кримського півострова та тимчасово непідконтрольних територіях Донецької та Луганської областей», а також у широкому експертному середовищі обговорено можливі шляхи вирішення досліджуваних проблем. Також були обговорені проблем та виклики, пов’язаних з документуванням осіб з окупованих територій.

Участь в обговоренні приймали, зокрема, представники Одеської обласної державної адміністрації, Головного територіального управління юстиції в Одеській області, суб’єктів надання безоплатної правової допомоги, правозахисники, адвокати, науковці, представники громадських організацій, Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні, Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні, громадські активісти.

За результатами круглого столу була прийнята та підписана  резолюція щодо  проблем з документуванням осіб з окупованих територій та непідконтрольних територій та узгоджених пропозицій з їх вирішення.