Пані Ірина разом із своєю сім’єю та маленькою онукою  Тетяною з моменту повномасштабних бойових дій на території України вимушені були переміститися з Херсонської області в безпечне місце. Більше двох місяців родина знаходилася на непідконтрольній Уряду території України і лише в травні 2022 року  їм вдалося покинути місто.

Опинившись в Одесі, вони вирішили їхати далі за кордон. Утім Тетяні ніколи раніше не оформлювали закордонний паспорт і для цього бабуся звернулася до територіального органу Державної міграційної служби України (ДМС). У відповідь посадовці ДМС повідомили, що оскільки дитина народилася за кордоном та в свідоцтві про її народження батько не зазначений, потрібно надати додаткові документи про батька дівчинки та його громадянство. Проте зв'язок з батьком був втрачений.

У січні пані Ірина звернулася за допомогою до громадської організації «Десяте квітня». Юристка Майя роз’яснила покроковий алгоритм дій в даній ситуації.

Вже через три тижні посадовими особами територіального органу ДМС було видано онуці пані Ірини дитячий біометричний паспорт для виїзду за кордон. Отриманий документ дозволив родині отримати прихисток за межами України.

Безоплатна правова допомога надається ГО «Десяте квітня» у співпраці з Данською радою у справах біженців (DRC).