«Будь справедливим та милосердним» 12 грудня 2019 р. Відбулося нагородження відзнакою Гуго Гроція до міжнародного дня захисту прав людини

Ніхто не знає хто придумав право в цілому, але у міжнародного права є загальновизнаний творець. Це Гуго Гроцій, голландський юрист, філософ, дипломат і поет, який жив наприкінці XVI, початку XVII століття. Організація «Десяте квітня» названа на честь дати народження цієї видатної постаті та сприяє популяризації та поширенню обізнаності про його знання, досягнення та внесок у розвиток прав людини в світі.

12 грудня 2019 року започаткована премія HUGO DE GROOT AWARDS, якою були відзначені відомі українські особистості за внесок в галузі захисту прав людини:

МУСТАФА ДЖЕМІЛЄВ, лідер кримськотатарського народу, один із провідників кримськотатарського національного руху, правозахисник, організатор інформування світової громадськості про стан кримськотатарського народу та його боротьбу за відновлення своїх прав.

ДМИТРО ГРОЙСМАН (1972-2013 р.), правозахисник, одним із засновників Вінницького осередку «Amnesty International», координатор національної кампанії щодо скасування смертної кари в Україні (1994—1998 р), посмертно, відзнаку передано родині.

ОЛЕКСАНДР ОСТАПЕНКО, Представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в південних областях. На своєму новому поприщі активно захищає права і свободи людей, бореться з їхніми порушеннями. Правозахисники Півдня України відчувають його всебічну турботу та підтримку правозахисного руху.

На захід були запрошені для вручення подяк за співпрацю в напрямку захисту вразливих верст населення та розвитку громад представники суддівського корпусу, системи безоплатної правової допомоги, інших державних установ, громадських та міжнародних організацій, активісти, лідери спільнот біженців чотирьох регіонів України.

Для запрошених гостей подяки, вручені під час церемонії стали неочікуваним сюрпризом, який показав, що їх робота на захист прав людини не залишається непоміченою, та мотивував на нові звершення.

Так, нагороджені подяками за суттєвий внесок у захист прав людини стали представники спільнот біженців та внутрішньо переміщених осіб; органів соціального захисту населення; Центру зайнятості; судді; представники органів місцевої влади та самоврядування та інші.

Під час церемонії відбувся показ документального фільму про подолання безгромадянства в рамках всесвітньої кампанії ООН #Ibelong. Мета цієї кампанії – за 10 років, до 2024, викорінити негативне явище безгромадянства у всьому світі. Багато досягнуто за останні 2 роки в України у діяльності щодо викорінення безгромадянства, проте основна праця все ще чекає нас попереду. Більше 35000 осіб, третина з яких – діти, все ще очікують, що їх існування буде помічено.

Окремою прикрасою вечора стали виступи представника Ініціативної групи кримських татар Сулеймана Алімова, який грав на саксофоні та Максима Трубнікова, соліста гурту «Друже музико», який зіграв та заспівав козацьких пісень на бандурі, виготовленій власноруч.

Маємо надію, що HUGO DE GROOT AWARDS стане щорічною нагородою, щоб відзначити тих, хто щоденно захищає права людини віддано, натхненно, людяно, адже саме завдяки таким особистостям наша країна стає краще.

Організатори заходу – ГО «Десяте квітня» за підтримки Агентства ООН у справах біженців.