Результати роботи організації у даному напрямку за перше півріччя 2018 року дозволяють виділити певні тенденції, які склалися та існують на сьогоднішній день у судовій практиці о даній категорії справ.

Судовий захист права іноземців на отримання притулку в Україні полягає в оскарженні рішень  Державної міграційної служби та її територіальних управлінь щодо:

  • відмови  у прийнятті заяви про визнання біженцем або особою, яка потребує додаткового захисту (ст. 5 Закону України “Про біженців та осіб, які потребують додаткового або тимчасового захисту”);
  • відмови у визнанні біженцем або особою, яка потребує додаткового захисту (ст. 6 Закону);
  • відмови в оформленні документів для вирішення питання щодо визнання біженцем або особою, яка потребує додаткового захисту (ст. 8 Закону);
  • позбавлення статусу біженця або особи, яка потребує додаткового захисту (ст.11);
  • примусового повернення чи примусового видворення іноземців (ст. 26 Закону України “Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства”).

За результатами роботи організації у першому півріччі 2018 року справи шукачів притулку завершились прийняттям 79 судових рішеннях судів усіх інстанцій, з яких 31 судове рішення було на користь шукачів притулку. Переважна більшість судових рішень були прийняті з питань оскарження рішень ДМС України, прийнятих у відповідності до ст. 6 та ст. 8 Закону України “Про біженців та осіб, які потребують додаткового або тимчасового захисту”.

Найбільше число судових рішень було прийнято у справах щодо шукачів притулку з Афганістану та Сирії. Разом з тих, у справах щодо захисту права на притулок осіб, які прибули з Афганістану, тільки кожне п’яте рішення з 25 було ухвалено на користь шукача притулку. У окремих випадках суди встановлювали, що ситуація в Афганістані характеризується загальнопоширеним насильством, а тягар військового збройного конфлікту на собі в повній мірі відчуває цивільне населення. Проте у більшості випадків суди ігнорують довіді міжнародних правозахисних організацій стосовно загроз для цивільного населення в Афганістані. Така неузгодженість судової практики у питанні визначення дійсної ситуації в Афганістані, враховуючи кількість негативних рішень по справах шукачів притулку з Афганістану, викликає стурбованість.

Позитивні рішення приймались на користь шукачів притулку із Сирії, Росії, Палестини, Іраку, Кот-д'Івуару. Хоча, судова практика по справам шукачів притулку із Сирії, на нашу думку, також є суперечливою. В той час як країни західної Європи надають безумовний захист особам із Сирії, крім ситуацій, коли така особа підпадає під критерії виключення, українські суди в окремих випадках приймають рішення не на користь шукачів притулку в Сирії і стверджують про завершення збройного конфлікту і відсутність загроз для населення у даній країні. Протягом першого півріччя 2018 року у справах, де інтереси шукачів притулку представляли адвокати ГО “Десяте Квітня”, було прийнято 3 рішення про відмову у задоволені позовних вимог шукачів притулку із Сирії.

В цілому необхідно відмітити, що співвідношення кількості рішень на користь шукачів притулку по відношенню до негативних рішень збереглося на рівні з попереднім роком.