22, 23 та 26 лютого 2018 року ГО «Десяте Квітня»  продовжили проведення інформаційних заходів з поширення обізнаності внутрішньо переміщених осіб щодо програми «Доступне житло» (50/50) у м.Чорноморськ, м.Миколаїв та м.Очаків послідовно.

 

 

Заходи відбувалися у тісній співпраці зі спільнотами, зокрема ГО «Гідність» (м.Чорономорськ), ГО «Асоціація учасників та інвалідів АТО» (м.Миколаїв), ГО "Схід. Інтеграція" (м. Очаків). В результаті такої плідної взаємодії вдалося досягти значного охоплення кількості зацікавлених осіб в отриманні  детальної інформації про Програму - 52  ВПО та місцевих мешканців.

 

Нагадуємо, що в рамках участі в програмі «Доступне житло» особи, які переселилися з тимчасово окупованої території мають можливість придбати житло на умовах підтримки держави - 50 відсотків від суми квартири сплачує держава.

Питання кредитування для програми «Доступне житло» на прийнятних умовах, наразі залишається не вирішеним.  Результи опитування учасників інформаційних заходів свідчать, що переважна більшість опитуваних вважає для себе неможливим купівлю житла навіть з 50% допомогою держави, адже здійснити оплату одним платежем досить складно.

Кредитування на пільгових умовах могло б забезпечити більшу участь ВПО в Програмі, тим самим вирішити проблему  з житлом. Отримання у власність житла за Програмою може забезпечити сталу інтеграцію ВПО  у приймаючій громаді, зусередити зусиття  на поліпшення рівня життя та не звертатися до держави за адресною грошовою допомогою, а навпаки, повертаючи кредит, поповнювати бюджет країни або громади та інш.