SAMSUNG CAMERA PICTURES

Веселинове - селище міського типу в Миколаївській області України, районний центр. Розташовується на річці Чичиклія.

Кількість населення складає біля 6238 чоловік серед яких також оселилися громадяни Україні зі Сходу України.

18 травня 2016 року представниками ГО «Десяте квітня» було проведено зустріч з переселенцями  смт та області за участі заступника голови РДА та представників УСЗН.

Підчас зустрічі було повідомлено про кілька випадків призупинення виплат  адресної допомоги через відсутність штампу реєстрації місця перебування у довідці про взяття на облік ВПО. Зазначено, що переселенням повідомлялося про наявність спірних нормативних актів через що заяви про нарахування адресної допомоги будуть прийматися, але сама допомога поки не призначатиметься. 

Представниками УСЗН повідомлялося про наявність серед ВПО 17 пенсіонерів, в тому числі 10 інвалідів. Окрім того, в районі 7 неповнолітніх осіб, які через незначний час досягнуть віку отримання паспортів, труднощі пов’язані із ситуацією щодо реєстрації місця проживання можуть слугувати перепоною в реалізації цього права або скласти додаткові.

Питання щодо безкоштовного харчування в учбовому закладі було вирішено невідкладно та було задоволене.

Один з переселенців потребував контакти юристів в Харкові, де навчається його дочка і зазначив, що і в тому регіоні  не ставлять ніяких штампів і не виплачують адресну допомогу.SAMSUNG CAMERA PICTURES

Нажаль, як і в переважній більшості регіонів України позиція органів влади щодо штампів реєстрації місця перебування залишається неврегульованою.

Ані органи міграційної служби, ані органи виконавчої влади не виконують повноважень щодо реєстрації місця перебування на не ставлять відповідні штампи у довідках про взяття на облік ВПО.

Така позиція є неприпустимим, оскільки це є грубим порушенням норм діючого законодавства. Законом України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні» (в редакції, що діє з 04 квітня 2016 року) затверджено повноваження виконавчих органів місцевих рад щодо внесення інформації про місце перебування до довідки ВПО.

На виконання зазначеної норми Закону затверджено Правила реєстрації місця проживання та Порядку передачі органами реєстрації інформації до Єдиного державного демографічного реєстру, Постановою КМУ № 207 від 02 березня 2016 р. Однак в п. 9 відповідних Правил серед документів до яких вносяться відомості про місце перебування не зазначено Довідку ВПО.

Причини виникнення такої ситуації не відомі, чи то законотворець помилково, чи то  навмисно допустив невідповідність норм Закону та Постанови, але ця помилка привела до колізії та створила умови для грубого порушення прав ВПО.SAMSUNG CAMERA PICTURES

ВПО є громадянами України, які опинилися у вкрай важких умовах, зазнали негативних наслідків збройного конфлікту, багато з них втратили рідних, знайомих, житло, зв’язки, звичний ритм життя, були переміщені та за новим місцем перебування зазнають чергових труднощів та перепон у реалізації прав та законних інтересів. Таке ставлення до громадян України – ВПО є не припустимим та потребує реагування з боку держави шляхом вчинення невідкладний дії  по відновленню прав ВПО.

Вважаємо за необхідне терміново привести до відповідності норми Постанови № 207 до Закону України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні» та внести до Постанови №207 в перелік документів до яких вносяться відомості про місце перебування -  довідку ВПО, проставлення штампів в яких будуть здійснювати виконавчі органи місцевих рад.

Наголошуємо на Конституційному обов’язку виконувати норми Закону, який має вищу юридичну силу, аніж будь-яка Постанова, та негайно почати виконувати  виконавчими органами місцевих рад повноваження щодо внесення інформації про місце перебування до довідки ВПО відповідно до Закону України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні».