ibelong2021 soviet1 comp

Сашко народився в Казахстані. Його бабуся та дідусь колись поїхали туди з України «піднімати цілину» і залишились жити. Батьки Сашка за радянських часів були військовими, і на момент розпаду Союзу разом перебували в Німеччині за наказом військового керівництва. 

Коли у 1992 році батько Сашка повертався з Німеччини, він загинув у автокатастрофі на автостраді в Польщі. Хлопець переїхав жити з матір’ю до Одеської області. Мати Сашка продовжила службу в Збройних Силах України, і за наявними документами жінці був виданий паспорт громадянина України, адже під час початку служби у Збройних силах їй поставили штамп в радянський паспорт «громадянин України». За приписами українського законодавства, такий спосіб підтвердження громадянства України є повністю законним, але проблематичним моментом стане оформлення паспорту дітям таких осіб, які народилися до 1991 року.

На початку 2000 років Сашко був засуджений за злочини проти власності, відбував покарання в Україні. Коли Сашко звільнився з колонії, він намагався самостійно оформити паспорт, доклав чимало зусиль для отримання дублікату свідоцтва про народження, інших документів, але паспорт громадянина України так і не отримав. Виявилося, що знайти роботу та налагодити своє життя для Сашка було легше, ніж оформити паспорт. На час звернення до громадської організації «ДЕСЯТЕ КВІТНЯ», у Сашка був великий пакет документів, його особа була встановлена міграційною службою, але головний документ – паспорт громадянина колишнього СРСР його матері зі штампом «громадянин України» - був відсутній. Оригінал такого паспорту є необхідним для оформлення паспорту громадянина України.

Законодавство України доволі нелогічно прописує аспект підтвердження громадянства дітям осіб, яким був проставлений до радянського паспорту штамп «громадянин України»: в обов’язковому порядку заявник має подати оригінал такого паспорту зі штампом, у той час як він вже може бути поданий власником паспорту (тобто, батьком заявника) до міграційної служби. Міграційна служба самостійно організовує зберігання радянських паспортів та інформації по них, на руки такі паспорти не повертаються при оформленні паспорту громадянина України. Отже, ситуація,у якій опинився Сашко, є типовою для цієї категорії осіб: мати володіє громадянством України, що було оформлено на підставі радянського паспорту, але син не має змоги оформити паспорт громадянина України через відсутність інформації про радянський паспорт матері та наявність штампу в ньому.

Тут варто зробити примітку, що одним із варіантів підтвердження наявності штампу в радянському паспорті батьків є звернення до адміністративного суду. Можливо підтвердити, що штамп був, через винесення відповідного рішення суду, але для цього необхідно зібрати непрямі докази та свідчення самої особи – власника радянського паспорту. У ситуації Сашка проблема полягала в тому, що з матір’ю він довгий час не спілкувався, тому не може навіть відповісти, де вона зараз проживає.

Невирішувана ситуація Сашка з документами перестала бути такою навесні 2021 року – в Україні нарешті запрацювала процедура визнання особою без громадянства. Сашко став одним із перших заявників в Одеській області. І хоч за результатом цієї процедури Сашко не отримує паспорт, він зможе легалізувати своє проживання на території України. Далі, за допомогою юристів Сашко зможе через суд встановити факт того, що його пращури походять з території України, і лише тоді для нього відкриється можливість отримати паспорт громадянина України.

Ситуація Сашка ускладнилася восени цього року – він захворів хворобою, спричиненою короновірусом COVID-19. Жодна медична установа не погоджувалася надавати йому допомогу без пред’явлення паспорту, а нетяжка форма респіраторної хвороби, яка була в Сашка, не є підставою для госпіталізації. На щастя Сашка, його друг є лікарем, який погодився консультувати його з цього питання. Зазначимо, що Сашко не є єдиною людиною в Україні, яка не змогла офіційно звернутися до медичної установи, більше того, такі люди не мають змоги прищепитися, що під час встановлення карантинних обмежень сильно ускладнює їхнє життя.

 

Заключне слово

Спектр алгоритмів підтвердження громадянства України та отримання паспорту набато різноманітніше, ніж історії, наведені вище. Феномен безгромадянства є тою реальністю, з якою стикаються люди по всій Україні сьогодні, тому кампанія #IBelong є актуальною для нас. Ви можете особисто не знати таких людей, але вони існують. Громадська організація “ДЕСЯТЕ КВІТНЯ” за підтримки Агентства ООН у справах біженців докладає зусиль для того, щоби кожна людина в Україні мала змогу отримати паспорт, а з ним - і реалізувати себе.