DESYATE KVITNYAНаша організація в рамках проекту  «Правова допомога біженцям та шукачам притулку», що фінансується Агенцією ООН у справах біженців провела низку тренінгів для представників різних державних органів. Зокрема, тренінги із співробітниками Південного регіонального управління Державної прикордонної служби, адвокатами, які зареєстровані в реєстрі надання безоплатної правової допомоги,  та співробітниками Одеської міграційної служби. Загалом в тренінгах прийняли участь біля 60 представників державних органів. Обговорення були тематичними та корисними як для представників державних структур так і для співробітників нашої організації, так як проводились із залученням провідних експертів з різних країн світу.

25-26 серпня був проведений дводенний семінар «АСПЕКТИ ДІЯЛЬНОСТІ ДЕРЖАВНОЇ ПРИКОРДОННОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ З ПИТАНЬ ШУКАЧІВ ПРИТУЛКУ» для 20 офіцерів Південного регіонального управління Державної прикордонної служби України.imag2827

Метою заходу було підвищення знань співробітників Прикордонної служби у справах шукачів захисту та обговорення кращих практик взаємодії Прикордонної служби і Міграційної служби в таких справах. Наряду з презентаціями співробітників ГО «ДЕСЯТЕ КВІТНЯ», присвяченими правовим основам міжнародного права захисту прав людини і, зокрема, біженців та інформації про такі країни походження як Афганістан, Сирія й Ірак, учасники семінару заслухали дві доповіді іноземних експертів. У форматі скайп-конференції європейський експерт з питань правосуддя та правового співробітництва Лейла Жданова (Рада Європи, м. Страсбург) провела експертний аналіз найцікавіших рішень ЄСПЛ щодо порушення прав біженців і шукачів захисту у вичерпній презентації «ЗАСТОСУВАННЯ ПОЛОЖЕНЬ ЄВРОПЕЙСЬКОЇ КОНВЕНЦІЇ ПРО ЗАХИСТ ПРАВ ЛЮДИНИ ТА ОСНОВОПОЛОЖНИХ СВОБОД 1950р. І ВІДПОВІДНА ПРАКТИКА ЄСПЛ ЩОДО ЗАБОРОНИ ВИДВОРЕННЯ ШУКАЧІВ ПРИТУЛКУ». Завдяки зв’язку через скайп, учасники також отримали виключну можливість дізнатися про досвід співробітників Прикордонної служби Польщі у питаннях щодо шукачів притулку. Блискуча презентація «ДОСВІД ДІЯЛЬНОСТІ ПРИКОРДОННОЇ СЛУЖБИ ПОЛЬЩІ У РОБОТІ З ШУКАЧАМИ ЗАХИСТУ» була проведена начальником сектору по роботі з іноземцями Головного управління Прикордонної служби Польщі, полковником А. Якубашек, у якій особливо було наголошено на принциповій ролі офіцерів Прикордонної служби в забезпеченні доступу осіб до процедури звернення за захистом, а також увага була приділена правовим засадам, особливостям і статистичним даним щодо роботи Прикордонної служби Польщі з шукачами захисту. Окрім виступів доповідачів, учасники також мали змогу використати здобуті знання на практиці під час обговорення запропонованих вигаданих ситуацій, які потенційно можуть статися на державному кордоні України. Загалом, учасники високо оцінили рівень заходу і висловили взаємну готовність до подальшої співпраці.

13 жовтня 2016 року ГО «ДЕСЯТЕ КВIТНЯ» провела семінар для співробітників Одеських міських центрів з надання безоплатної правової допомоги на тему «Захист прав біженців в Україні: законодавство і практика».

img_20161013_121708

На семінарі були розглянуті питання про те, як українське законодавство визначає поняття «біженець» і «особа, яка потребує додаткового захисту», яка процедура розгляду заяв про захист в Україні, а також яка судова практика розгляду справ про оскарження рішень міграційної служби відносно таких заяв.

Окрема частина зустрічі була присвячена вивченню ситуацій в країнах, звідки в Україну прибуває найбільше число осіб, які звертаються за захистом, – Афганістан, Сирія. У зв’язку з поточною ескалацією збройного конфлікту в Республіці Ірак була також надана інформація про ситуації на території цієї країни. Вивчення ситуації в країнах походження осіб, які звертаються за захистом в Україні, допоможе краще зрозуміти заявників при первинному консультуванні, а також більш ефективно  захистити їхні інтереси в суді.

З 1 липня 2015 року в Україні соціально незахищені верстви населення можуть отримати юридичну допомогу за рахунок державного бюджету. Категорії осіб, яким доступна безоплатна правова допомога, встановлені ст. 8, ст. 14 ЗУ «Про безоплатну правову допомогу» (поточна редакція від 18.06.2016).

Безоплатна правова допомога надається в тому числі особам, які звернулись за захистом в Україні з моменту подання ними відповідної заяви про визнання біженцем або особою, яка потребує додаткового захисту, і до моменту прийняття кінцевого рішення у їх справі. Також цим правом користуються особи, які офіційно визнані біженцями або особами, які потребують додаткового захисту, особи без громадянства, а також затримані з метою ідентифікації та примусового видворення.

Ці та інші категорії осіб, яким доступна правова допомога, можуть безоплатно отримати

Эти и другие категории лиц, которым доступна правовая помощь, могут бесплатно получить інформацію про свої правах та свободи, про те, як їх можна реалізувати чи поновити, як оскаржити рішення, дію чи бездіяльність органів державної влади, органів місцевого самоврядування, посадових і службових осіб, можуть отримати допомогу у складанні скарги, заяви, можуть отримати допомогу адвоката за необхідності захисту інтересів у суді.

В Одеській області функціонує  регіональний центр, в Одесі – три міських центри, по одному в Арцизі, Ізмаїлі, Котовську і Роздільній.

Інформацію про роботу центрів можна дізнатись за телефоном гарячої лінії Міністерства юстиції 0 800 213 103 чи на офіційному сайті https://minjust.gov.ua у розділі «Безоплатна правова допомога».

21жовтня 2016 р. Громадська організація «ДЕСЯТЕ КВІТНЯ» провела інформаційний семінар на тему «Найкращі практики роботи з шукачами захисту». До участі у семінарі були запрошені представники Управління з питань шукачів захисту та соціальної інтеграції ГУ ДМС в Одеській області.

image-0-02-05-1e6b823e485bd01f4d9488637491463fafd1d1a6c110f59ba269edda5b17effe-v

 

Представникам ГО «Десяте квітня» та співпрацівникам Управління з питань шукачів захисту та соціальної інтеграції ГУ ДМС в Одеській області трапилась нагода в онлайн-режимі деталізовано оглянути та ознайомитися із ситуацією у сфері захисту прав шукачів притулку та біженців, з огляду на практику інших держав. Насамперед останні новини висвітлювались з Туреччини та Іраку.

На онлайн-зв’язку з Туреччиною були Генеральний  координатор проекту «Асоціація солідарності з шукачами захисту та мігрантами» - Ібрагім Вургун Кавлак та Мухіп Еге Чаглиділь, офіцер з оцінки потреб важкодоступних регіонів, проект за підтримки Міністерства іноземних справ Німеччини. Завдяки цікавій та змістовній доповіді г-на Ібрагіма Кавлак, учасники семінару ознайомились з ситуацією практики роботи з шукачами захисту в Туреччині. Слід зазначити, що обсяг роботи проекту «Асоціація солідарності з шукачами захисту та мігрантами» (далі- SGDD-ASAM) вражає своїми масштабами. Детальніше з інформацією щодо роботи даного проекту можна ознайомитись на офіційному сайті: http://sgdd.org.tr/

Не менш цікавою виявилась доповідь г-на Мухіп Еге Чаглиділь, який деталізовано звітував про ситуацію Сирійських біженців в Туреччині. Як офіцер з підтримки потреб важкодоступних регіонів, г-н Мухіп надав актуальну інформацію з обставин проведення великомасштабної операції визволення міста Мосул в Іраку, так як щойно повернувся з місця подій.

Це була виключна можливість обміну досвідом з провідними турецькими експертами.

Можливість залучити до проведення семінарів іноземних експертів, зокрема, була отримана завдяки участі представників нашої організації в Щорічних Консультаціях УВКБ ООН з НУО в м. Женеві на початку цього літа, адже це була виключна можливість для «нетворкінгу», якою вдало скористались співробітники ГО «ДЕСЯТЕ КВІТНЯ».

Плідна співпраця державних органів та неурядового сектору позитивно впливає на ефективність захисту прав біженців, не зважаючи на певні суперечні моменти. То ж «ДЕСЯТЕ КВІТНЯ» висловлює щиру подяку всім учасникам заходів та сподівається на подальшу плідну співпрацю.

Матеріали семінарів можна знайти на нашому сайті.