УВКБ ООН

Мова йде про новий мультимедійний клас та клас психологічного розвантаження. Це вже третій подібний проект, який реалізується УВКБ ООН у нашому місті.

У школі №84 навчаються близько двох тисяч дітей. Частина з них – дітки із сімей біженців. Окрім того, на базі даного навчального закладу діє недільна школа «Аріана Афган», в якій навчаються 92 дитини. Тут дітлахи знайомляться не лише з рідною культурою, релігією і мовами дарі та пушту, а й також вивчають українську та російську мови. Ця недільна школа існує вже близько 10 років. Тому невипадково, що саме на базі школи №84 УВКБ ООН імплементувало свій черговий проект.

В рамках даного проекту було закуплено та надано комп’ютерне й мультимедійне обладнання для проведення інтерактивних занять: ноутбуки, проектори, комп’ютери. Мета таких проектів, не тільки забезпечити дітям з сімей біженців доступ до інформаційних технологій, а й сприяти процесу їх інтеграції в наше суспільство.

Унікальність даного проекту порівняно з двома презентованими раніше, полягає в тому, що тут було створено клас психологічного розвантаження та адаптації, робота якого буде спрямована, в тому числі й на вирішення проблем соціалізації дітей біженців.

Відкриття мультимедійного проекту в школі №84 приурочили до Дня рідної мови. Цілий тиждень, тут відбувалися тематичні заходи, а кульмінацією свята став урочистий п'ятничний концерт. Ряд виступів звучав на пушту та дарі – рідних мовах дітей біженців.

Після концерту відбувся круглий стіл з питань інтеграції біженців. На ньому були присутні представники УВКБ ООН, міграційної служби, члени громад. В рамках зустрічі було порушено питання щодо організації пілотного проекту мовних курсів на базі школи №84. Зі слів директора школи – Алли Ілько, школа має достатньо можливостей для організації подібних курсів.  Їх могли б відвідувати не лише діти біженців, а й дорослі.

«У нас є підготовлені кадри і підготовлена програма навчання для дорослих біженців, яку ми, за допомоги УВКБ ООН, хотіли б впровадити в процес інтеграції», - зазначає директор школи – Алли Ілько. (фото)