В Україні вступив в силу закон №2234-VIII про санкції проти тих, хто не сплатив аліменти. Документ опублікували в "Голосі України" місяць тому.

Якщо боржник не платив аліменти протягом трьох місяців, одному з батьків, який виховує дитину, повинні розповісти про те, що він може подати заяву про те, що боржник ухиляється від сплати аліментів. За даними міністра юстиції Павла Петренка, в цей же час прізвище боржника вноситимуть у відповідний публічний реєстр.

Коли сума несплачених аліментів перевищить суму за півроку, до боржника застосують обмеження до моменту виплати грошей:

в праві на виїзд за кордон;
керування автомобілем;
користування вогнепальною мисливською, пневматичною зброєю, пристроями вітчизняного виробництва для відстрілу патронів, споряджених гумовими чи аналогічними за своїми властивостями метальними снарядами несмертельної дії;
в праві полювати.
Чи не будуть обмежувати в праві водити авто, тільки якщо боржник заробляє гроші, використовуючи автомобіль; містить інваліда I або II групи; проходить строкову військову службу або покликаний під час мобілізації, бере участь в АТО. Якщо заборгованість розстрочено або відстрочено відповідно до закону, боржник теж зможе керувати автомобілем.

Крім того, введено адміністративне стягнення у вигляді суспільно корисних робіт на термін від 120 до 240 годин. Чи не будуть призначені суспільно корисні роботи інвалідам I або II групи, вагітним жінкам, жінкам старше 55 років і чоловікам старше 60 років. Що саме буде робити порушник - визначить орган місцевого самоврядування. За роботу порушнику будуть нараховувати плату не меншу за мінімальну. Ці гроші підуть на погашення заборгованості з виплати аліментів.

Якщо порушник ухилятиметься від виконання суспільно-корисних робіт, їх можуть замінити на арешт. При цьому термін арешту визначається за принципом 1 день = 15 годин роботи. Разом з тим, термін не може бути більше 15 діб.

З іншого боку, від сплати судового збору звільнили заявників у разі звернення про видачу судового наказу про стягнення аліментів.

Той з батьків, хто піклується про дитину, сам вирішує питання про виїзд дитини за кордон для лікування, навчання, відпочинку. Але для цього потрібна довідка про те, що другий з батьків більше 6 місяців не платить аліменти

текст закону